SEZAME OTVORI SE: šta je alibaba.com

O Alibabi (i 40 hajduka) su čuli svi… od Amerike, Nemačke, Indije, do Kine, i Japana. Priča o poštenom drvoseči iz Persije i čuvenoj naredbi “otvori se sezame”. Tako je Džek Ma rekao u svom intervjuu 2006  za CNN.

Danas više nego ikad, ova priča ima uticaj na (poslovni) svet – svako ko je iole zainteresovan za e-trgovinu čuo je i za Alibaba.com

Platforma koja povezuje milione kupaca i prodavaca i u ponudi ima skoro svaki zamislivi proizvod. Krajem 2021. godine, ova platforma je imala preko 860 miliona aktivnih korisnika/kupaca. 

U nastavku pročitajte:
  Add a header to begin generating the table of contents

  Šta je Alibaba

  Alibabina priča je, skoro nestvarna kao i bansa po kojoj je ova kompanija dobila ime. 

  Nakon osnivanja 1999. godine (u sobi stana u Hangžou u Kini), od strane turističkog vodiča – predavača engleskog jezika, kompanija veoma brzo raste.

  Internet gigant Yahoo već 2005. godine za milijardu dolara kupuje 40% vlasništva kompanije.

  Nepunih 10 godina kasnije Alibaba izlazi na njujorškoj berzi u vrednosti od 25 milijardi američkih dolara (u to vreme najveća javna ponuda ikada)!

  Danas Alibabu čini više brendova iz različitih oblasti , a među najvećim su (klikni ako želiš posetiti sajt):

  Kako funkcioniše

  Gledajte na Alibabu kao na Amazon, KupujemProdajem, OLX, ili Njuškalo uz razliku da je orijentisana na pravna lica (i kupci i prodavci). Alibaba je dakle u ulozi posrednika koji kupcima širom sveta omogućava kupovinu robe u Kini

  Prodavce na koje možete naići se kategorišu:

  • proizvođači
  • dobavljači sirovina
  • trgovci
  • agenti nabavke

  Neovisno o tipu dobavljača ove opcije će Vam biti dostupne prilikom pretraživanja (štiklirajte ih sve, da budete koliko-toliko sigurniji da se radi o legitimnom dobavljaču):

  • Gold supplier – zlatni dobavljač
  • Verified supplier – verifikovani dobavljač
  • Trade assurance – osiguranje plaćanja 

  U prethodnim objavama smo pisali kako možete uočiti razliku između preprodavaca i proizvođača. Kako bi koristili ovu platformu za kupovinu i uvoz robe iz Kine, biće potrebno da razumete određene skraćenice poput:

  • OEM – proizvodnja robe uz modifikacije prema uputstvu kupca
  • ODM – proizvodnja robe prema kataloškoj ponudi dobavljača
  • CIF, FOB, EXW – pariteti (detaljnije na ovom linku)
  • QC – kontrola kvaliteta
  • MOQ – minalna zatevana količina

  Potrebno je naglasiti da Alibaba nema ništa sa logistikom, ne skladište niti otpremaju robu, stoga transport iz Kine morate sami organizovati (ili uz pomoć agenta za kupovinu).

  Platforma pruža finansijske usluge poput zaštite pri plaćanju, preko svog AliPay platnog sistema. Iako pruža zaštitu kupcu, ukoliko nešto krene po zlu nakon plaćanja, ovaj sistem je još uvek daleko od 100% pouzdanog.

  Na šta obratiti pažnju

  Ova platforma ima veliki broj prednosti poput niskih cena, široke ponude proizvoda, mogućnost pretraživanja na vašem/lokalnom jeziku i tako dalje. 

  Istovremeno, postoje i mane kao i na svakoj drugoj platformi za trgovanje. Neke od najevidentnijih su problemi sa kvalitetom robe, razne prevare od strane nelegitimnih biznisa, i problemi nastali usled razlike u tržišnim standardima (posebno kod odeće).

  Postoje “nepisana” pravila kojih bi se trebalo pridržavati prilikom kupovine:

  1. Uvek, ali uvek proverite sve što možete o dobavljaču

  2. Proverite kvalitet

  • Zatražite uzorke 
  • Pitajte za sertifikate
  • Unajmite treću stranu da urade inspekciju robe posle proizvodnje 

  3. Držite se dalje ‘vrhunskih ponuda’

  • Ukoliko je cena niska, bež’te
  • Ukoliko je u pitanju poznat brend, bež’te
  Uvek uradite domaći zadatak. Neovisno koliko novca je u pitanju, “due diligence” se uvek treba raditi! Ukoliko niste, pročitajte ovaj tekst o tome kako prepoznati i izbeći loše iskustvo pri kupovini na Alibabi.

  Komunikacija je takođe jedan od problema. Izgubljeno u prevodu, pogrešno prevedeno, netačno shvaćeno, i slično su česti scenariji. 

  Rešenje: naučite Kineski… ili unajmite nekoga ko priča kineski jezik a pri tom može otići na lice mesta i proveriti robu.

  Ukoliko niste sigurni kako sigurno proći kroz proces nabavke i uvoza robe preko Alibabe, mi jesmo – pošaljite mejl na info@partnerinchina.com

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Step 1 of 3