Imate dobru poslovnu ideju? Pronašli ste neki novi proizvod i želite ga uvoziti? Ono što treba da znate jeste da je ogroman broj svih proizvoda napravljen upravo u Kini. Kina je svetski izvoznik robe broj 1 i kao takva pruža neograničene mogućnosti, kako po pitanju samog proizvoda, tako i po pitanju cene. Gotovo je nemoguće naći neki proizvod, a da nije poreklom iz Kine. 

Na Kineskom tržištu pored ogromne ponude same robe, postoji i veliki izbor kvaliteta. Od najnižeg, pa do najvišeg, takozvanog premium stadardna. Da bi uvoz iz Kine bio uspešan potrebno je naći dobavljača koji će odgovoriti na sve Vaše zahteve. U ovom članku ćemo malo pojasniti i pokušati da damo smernice kako da pronađete pouzdanog dobavljača u Kini.

Pouzdan dobavljač je osnovica svakog trgovinskog biznisa! Sigurniji ste da će proizvod uvek biti dostupan i istog kvaliteta, da će stizati na vreme do Vas, te da nećete imati problema pri plaćanju obaveza prema partneru – dobavljaču.

Pre nego se upustite u istraživanja i pregovaranje sa dobavljačima definišite tačne odgovore na sledeća pitanja:

  1. Koji proizvod ili set proizvoda trebate?
  2. Koji Vam je budžet?
  3. Kada želite početi sa nabavkom?
  4. Da li Vam je potreban već gotov proizvod ili želite da se proizvodi posebno po Vašim zahtevima?
  5. Ko će biti odgovoran za otpremanje i slanje pošiljke?

Tačnom definicijom potreba Vašeg biznisa ćete lakše doći do odgovarajućeg dobavljača.

Kako već znate koji proizvod želite kupovati, potrebno je da pronađete provinciju gde se masovno proizvodi. U Kini je proizvodnja podeljena na provincije gde je sirovi materijal najdostupniji kako bi se snizila proizvodna cena.

Putem B2B sajtova možete pretraživati proizvođače po provinciji i naravno tipu proizvoda. Obratite pažnju da li se radi o proizvođaču, agentu ili agenciji za kupovinu.

Pri stupanju u kontakt obratite pažnju na poslovnu etiku i osnovna pravila profesionalnog komuniciranja. Zapamtite nikada nećete dobiti drugu šansu za prvi utisak.

Kada ste ostvarili kontakt sa dobavljačem obratite pažnju da li poseduje određene veštine:

JingJang dobrog dobavljača

Hard skills poput mogućnosti proizvodnje proizvoda koji će proći test kontrole kvaliteta; iskustva i kvalifikacija; transparentnosti kada je reč o ceni.

Soft skills poput komunikacijskih i verbalnih; kooperativnosti i prisutnosti kada tražite nešto od njih; “guanxi” odnosno težnja ka razvijanju dugoročnih poslovnih veza.

Kako prepoznati moguću prevaru prilikom uvoza iz Kine?

Nažalost, kao i u svakom poslu, tako i prilikom uvoza robe iz Kine postoje raznorazne prevare. Na Vama je da procenite i odlučite, a prve znakove moguće prevare i znakove za ubunu možete  prepoznati po nekim od sledeću situacija.
Ukoliko uočite sledeće ili slične stvari tokom pregovora, ponovo razmislite:

  1. ne želi potpisati sporazum o kupovini
  2. insistira da izvršite plaćanje na privatni račun
  3. izbegava odgovor na Vaše pitanje da li možete posetiti njihov proizvodni pogon

Proverite da li se nalaze na crnoj listi dobavljača. Veb stranica www.ripoffreport.com može biti od pomoći. Naravno, istraživanje možete sprovesti i samostalno putem googla gde se mogu isto pronaći neki pokazatelji da dobavljač nije pouzdan i da je možda upitanju prevara. Odvojite izvesno vreme na googlanje i dobro procenite pouzdanost partnera iz Kine.

Ako uslovi kupovine zvuče predobro, 99.9% je u pitanju prevara.

Kada je dobavljač prošao sve Vaše testove i provere, možete pristupiti pregovaranju o uslovima plaćanja. Osnovna 3 načina su telegrafski T/T, kreditnim pismom LC i gotovinski.

O detaljima, prednostima i manama te savetima pri plaćanju dobavljača i obaveza pišemo u narednom postu.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.