Kako dobiti ponudu od kineskih dobavljača bez skrivenih troškova? Pitanje od million dolara. Za početak potrebno je da znate značenje pariteta odnosno uslova pod kojim kupujete robu!

Paritet ili “IncoTerms” označavaju set pravila gde su definisane odgovornosti i obaveze kupca odnosno prodavca pri prodaji robe. Termini poput EXW, FOB, CIF, DDP i drugi, čije značenje možda ne znate u potpunosti odnosno niste sigurni koji troškovi se podrazumevaju u svakom od navedenih.

U nastavku ćemo pisati o najčešćim paritetima i situacijama kada se primenjuju. Po završetku čitanja teksta imaćete bolje razumevanje kako dobiti ponudu prema uslovima koji vama odgovaraju. 

purchase terms

Koji je najbolji paritet za vas kao uvoznika?

Odgovor na ovo pitanje je u direktnoj vezi sa vašim konkretnim potrebama: 

  • Da li želite robu dostavljenu do vama najbliže luke? Nemate logističku podršku u Kini potrebnu za izvoznu proceduru?
  • Potrebno je da neko za vas preuzme robu od proizvođača.  Imate više porudžbenica kod različitih dobavljača i potrebno ih je spojiti u jednu veću odnosno potrebno je uraditi konsolidaciju porudžbenica ili spajanje robe.
  • Više vam odgovara da dobavljač dostavi robu do lokalne luke u Kini? Imate špeditera ili agenta za kupovinu u Kini koji će se pobrinuti za izvoz i transport robe.

Možda i najčešći je upravo poslednji navedeni scenario – uslovi pod kojima dobavljač dostavlja robu do luke ili aerodroma. Ovaj paritet se naziva FOB ili “Free On Board”, gde Vi kao kupac plaćate cenu koštanja robe i transporta iz Kine, dok lokalne i troškove izvoza snosi prodavac.

Ovde  je potrebno da znate iz koje luke želite da roba bude otpremljena (npr. tražite od dobavljača da pošalje ponudu FOB, luka Tianjin). Ukoliko niste sigurni koja luka je najoptimalnija (udaljenost između luke i dobavljača) možete pitati da pošalju ponudu FOB, “njima najbliža luka”.

fob terms china

Iako najčešći FOB paritet nije uvek i najpovoljniji. Posebno u slučaju kada se radi uvoz na malo odnosno kada se kupuje roba iz Kine male vrednosti. Recimo ukupna zapremina pošiljke je manja od 2cbm ili 200kg. U ovoj situaciji želite poslati robu kao ekspres pošiljku, koristeći kompanije poput FedEx ili DHL. Zašto?

Ovde nema potrebe da plaćate FOB cenu jer FOB sadrži u sebi sve troškove koje vi u ovom slučaju ne plaćate tj platili ste “FedEx-u”:

  • lokalni transport,
  • izvozna deklaracija,
  • utovar,
  • skladištenje robe.

Kada se roba šalje ekspresom ili door2door odnosno usluga isporuke robe na vašu adresu, “brza pošta” ne može preuzeti robu u luci ili aerodromu, već samo direktno iz fabrike. U ovom slučaju tražite EXW  ili “Ex Works” uslove tj. cenu robe u fabrici.

Radi se o uštedi od nekoliko stotina američkih dolara!

U slučaju da kupujete veće količine tj. veće vrednosti robe a tražite EXW cenu, imajte na umu da MORATE imati agenta ili špeditera koji će preuzeti robu od proizvođača i pobrinuti se oko skladištenja i izvoza robe. Ovo će verovatno biti slučaj  kada imate više dobavljača te je potrebno uraditi spajanje porudžbenica i izdati jedan carinski dokument i tovarni list.

Ukoliko ne želite da sarađujete sa posrednikom za kupovinu u Kini ili sa špediterima u Kini uopšte, a želite ponudu koja uključuje transport i osiguranje do vama najbliže luke, tada tražite CIF odnosno “Cost, Insurance and Freight” paritet. CIF paritet sadrži cenu robe, lokalnog kretanja robe, izvozne deklaracije, osiguranja, i brodskog transporta.

Da se ne zavarate i pomislite kako je ovo najbolja opcija, imajte na umu da je CIF cena koštanja transporta samo deo ukupnih troškova koje ćete imati kada roba pristigne u luku i sve dok ne bude isporučena u vaše skladište.

ddp terms

Opcija koja je najbolja za uvoznike koji nemaju mnogo iskustva pri uvozu, ili logističku podršku pri izvozu iz Kine, je DDP paritet odnosno “Delivery Duty Paid“. Ova tip aranžmana uključuje sve troškove od fabrike do vaše adrese: izvoz iz Kine, kompletnog transporta, regulisanje uvoznih dažbina (poreza, carine, i uvozne deklaracije), sve je pokriveno.

Naravno, kako bi dobavljač mogao izdati ovakvu ponudu oni moraju imati špeditere ili brokere na obe strane (u Kini i odredišnoj destinaciji) što nije čest slučaj. Potrebno je napomenuti da je upravo ovaj paritet iako najpraktičniji ujedno i najskuplji. Ipak neko radi sav posao za vas!

Kod ovog pariteta postoje i uslovi kada uvozne dažbine (porez, carina, i carinska deklaracija) nisu plaćene i naziva se DDU ili “Delivered Duty Unpaid“.

*Imajte na umu da osiguranje robe nije mandatorno, stoga uvek napomenite da želite osigurati robu. Standardno osiguranje je 0.2% vrednosti robe i odnosi se na osiguranje od gubljenja robe ali ne i od oštećenja pri transportu. Za potpunu zaštitu postoje premium opcije osiguranja.

Pored navedenih postoje i drugi, manje korišteni pariteti u internacionalnoj trgovini. Ukoliko se želite informisati detaljnije o njima posetite sajt Međunarodne trgovinske komore.

Sada kada imate jasniju sliku koji paritet uključuje koje troškove, predlažemo da pročitate tekst o sigurnom plaćanju dobavljača u Kini pre nego nastavite dalje sa zaključivanjem kupoprodajnog ugovora. 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?