5 sigurnih načina plaćanja dobavljača u Kini

5 sigurnih načina plaćanja dobavljača u Kini

SIGURNOST PRI PLAĆANJU DOBAVLJAČA PREDSTAVLJA VELIKI PROBLEM I NERETKO GUBITAK NOVCA I ROBE. NO, TO NE MORA BITI SLUČAJ!

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo jer upravo zaštita i sigurnost pri plaćanju obaveza i dobavljača pri izvozu iz Kine. Pored kvaliteta robe, plaćanje predstavlja najpogodniji trenutak za ‘dobavljača’ da sprovede prevaru u delo. Postoje razni načini provere dobavljača o čemu smo pisali u prošlom blogu.

Postoji nekoliko načina koji su sigurni i bezbedni prilikom uvoza robe iz Kine, a mi ćemo obraditi 5 najpopularnijih i bezbednih načina plaćanja dobavljačima iz Kine. Svaki od ovih načina ima neke svoje prednosti i mane, neki su povoljniji za manje iznose, dok su drugi povoljniji za veće iznose. Za bilo koji način plaćanja da se odlučite nećete pogrešiti jer se svi smatraju jako bezbednim.

U nastavku pročitajte koji su to najprivatljiviji načini plaćanja pri kupovini u NR Kini.

Pronaći siguran način plaćanja nije lako ali je izvodljivo uz malo truda ili proverenog posrednika!

Top 5 načina sigurnog plaćanja dobavljača robe iz Kine

 1. T/T ili telegrafska doznaka – najstarija metoda plaćanja pri internacionalnoj trgovini. Izrazita popularnost zbog dostupnosti malim i srednjim kompanijima i transakcijama male i srednje vrednosti. Obično se ugovara 30-70% gdje kupac plaća depozitno 30% dok ostatak vrednosti po zaprimanju tovarnog lista. Uplata se vrši putem bankovanog računa (pravnog lica) kada se vrši i konverzija valute. Pre nego pristupite ovoj metodi plaćanja proverite koja banka nudi najoptimalniji kurs za konverziju.
  Prednosti: Bezbedno, popularno
  Mane: Loše za velike vrednosti

 2. Letter of Credit ili kreditno pismo – verovatno najsigurnija metoda plaćanja. Većinom se koristi za veće vrednosti (>30,000$ ), te nije najpogodnija varijanta za male uvoznike zbog: bankovnih troškova, procedure i dokumentacije, i iz razloga što mali i srednji proizvođači teže izbegavanju ove metode zbog kompleksnosti i jezičkih barijera u dokumentaciji. Dakle, LC se najviše koristi kod većih transakcija, gde banka garantuje dobavljaču isplaćivanje dugovanja po zaprimanju robe.
  Prednosti: Veoma sigurno
  Mane: Loše za male vrednosti

 3. ESCROW ili onlajn zaštita plaćanja – varijanta LC-a samo za plaćanje porudžbenica manje vrednosti (~5000$). AliPay Escrow je najpopularniji servisa sa uvoznike iz Kine.
  Prednosti: Veoma sigurno, popularno
  Mane: Loše za velike vrednosti

 4. Agents ili posrednici – dok ovo nije sama metoda plaćanja Agenti ili Posrednici u kupovini zauzimaju visoku poziciju kada se radi o poslovanju sa Kinom. Usluge plaćanja dobavljača koje mi nudimo se povoljne za naše klijente iz razloga što smo bazirani u Kini, odakle lakše dolazimo do robe i lako je možemo skladištiti te konsolidovati odnosno spojiti više manjih porudžbenica i kreirati jednu veću te na taj način minimizirati troškove uvoza. Takođe, u ovom slučaju imate jasnu sliku i informacije kome plaćate. Veliki broj naših korisnika ove usluge su kupci koji kupuju manje količine proizvoda (stock-ready goods).
  Prednosti: Veoma sigurno, umanjeni troškovi uvoza
  Mane:

 5. PayPal – jedan od sve popularnijih načina u poslednje vreme jeste upravo PayPal, posebno u oblasti e-poslovanja i trgovine. Koristi se uglavnom za manje vrednosti zbog velikih troškova koji nastaju usled plaćanja. Velika provizija + postotak od vrednosti + konverzija valute čini ovu metodu neisplativu za veće vrednosti jer u velikoj meri umanjuje profit.
  Prednosti: Veoma sigurno
  Mane: Loše za velike vrednosti

Nije bezbedno i ne preporučujemo

Ne preporučujemo plaćanje Western Union-om ili keš plaćanje. Jednom kada prebacite novac jednom od ove dve metode, transakciji je skoro nemoguće ući u trag. U slučaju problema pri isporuci šanse da će te pronaći krivca (i novac) su jako male. O samim prevarama i zloupotrebama vezanim za Western Union svedoče mnogi podaci koji su lako dostupni na internetu. Čak i sama kompanija Western Union savetuje da novac ne šaljete osobi koju lično ne poznajete.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Step 1 of 3