B2B platforma za trgovanje Alibaba, svima poznata, no dosta uvoznika ipak zaobilazi ovu platformu kako bi pronašli proizvode i dobavljača. Veliki broj kompanija se okreće lokalnim dobavljačima ili investiraju hiljade dolara za svaki dolazak u Kinu. Razlog tome leži u velikom broju loših iskustava koja se svakodnevno dešavaju pri kupovini i uvozu iz Kine preko Alibabe, MadeInChina, DHGate i sličnih internet platformi za trgovanje. No sa druge strane, postoje i pozitivna iskustva i prednosti koje ovaj pristup donosi.

Jedna od prednosti ovog tipa nabavke su svakako niži troškovi – bez odlaska iz svoje kancelarije radite nabavku iz Kine! Ukoliko se odlučite na ovaj korak veoma je važno da  znate kako prepoznatI signale koji ukazuju na to da se radi o prevari ili fiktivnom dobavljaču? U nastavku 6 situacija koje ukazuju da nešto nije u redu i šta raditi u tom slučaju.

importing using alibaba

1. Brendirani proizvodi po niskim cenama

Ukoliko je cena niska, a proizvod se “prodaje” kao izuzetno kvalitetan, zapitajte se zašto je to tako. Da, u pravu ste, u pitanju je kopija! Dobavljač će tvrditi da su oni OEM dobavljači tog i tog brenda, te da prodali na desetine hiljada komada tog proizvoda. No, nijedan to neće moći potkrepiti dokumentom. Razlog tome je da bi proizvođač stupio u saradnju sa određenim brendom, morali bi potpisati veliki broj ugovora i sporazuma koji ih onemogućuju da prodaju i uopšte reklamiraju proizvode. Ako deluje previše dobro, zaobiđite ponudu u širokom luku.

2. Uvećanje cene nakon poručivanja

Tokom pretraživanja videćete cene koje zapravo nisu realne, već služe kao mamci. Stvarnu cenu ćete dobiti tek po slanju upita dobavljaču ili postavljanju RFQ zahteva. Prevara sa kojom se možete susresti ovde je da nakon dobijanja preliminarne ponude (iznenađujuće bolje tj. niže od ostalih ponuđača) i nakon uplate depozita dobijete mejl od njih u kom vas obaveštavaju o povećanju cene usled rasta cene sirovine; drugi čest slučaj je da će reći nešto poput toga da su pri proveri našli veliki broj proizvoda nezadovoljavajućeg kvaliteta te da je za izradu novih potrebno dodatno platiti. Kao rešenje za ovakve situacije uvek se postarajte da imate dodatnog dobavljača i koristite osiguranje pri plaćanju (Alibaba trade assurance).

3. Plaćanje na privatni račun

Iako ste našli dobavljača preko Alibabe i delom verifikovali njihove podatke, sigurni ste da se radi o „pravoj“ firmi, može se desiti da vas njihov zaposleni navede da platiti na njegov lični račun.

Dakle osoba sa kojom ste komunicirali i koja zaista (za sada) radi za tu firmu vas želi navesti da uplatiti na njegov-njen račun nudeći pritom bolje uslove poput popusta,  bržeg vremena za dostavu i slično. Na taj način će prevariti vas ali i poslodavca za koga radi i ovo se dešava kada već znaju da ne žele više raditi za trenutnu kompaniju. Ukoliko se ovo desi obavestiti druge u toj kompaniji, kako bi rešili taj problem što pre. Račun na koji uplaćujete MORA glasiti na ime firme! O sigurnom plaćanju dobavljača smo pisali ranije i više o tome možete pročitati na ovom linku.

4. Plaćanje ka drugom računu

Ovde je slična situacija kao u prethodnom slučaju. Radi se o mogućem kompromitovanju mejl računa dobavljača od strane trećeg lica/hakera. Ukoliko je neko (bilo ko van kompanije) došao u posed informacija tj. šifre za pristup mejlu, oni će nadgledati vašu komunikaciju sa dobavljačem i čekaće trenutak kada bi vi trebali platiti depozit. Tada će vas kontaktirati obaveštavajući da zbog određenih razloga su morali promeniti broj računa te da će se korisititi neki novi račun. Kako je ovo (malim) delom i moguće da se desi, uvek nastojte da proverite tu informaciju sa drugima unutar te kompanije. Koristite Skype, WeChat, WhatsUp, QQ, i nazovite ih i potvrdite sa njima.  Opet i ovde uporedite ime nosioca „novog“ računa sa nazivom dobavljača – mora se poklapati.

quality insection

5. Odličan kvalitet uzorka

Pregovarate o proizvodu, uslovi su prihvaćeni, dobijate uzorak na proveru, sve je kako treba, poručite veliku količinu i onda… dobijete ništa slično onom kvalitetnom uzorku koji su prvenstveno poslali. Ovaj scenario je jako zastupljen i dešava se dosta često. Kako bi izbegli da se ovako nešto i vama dogodi koristite zaštitu plaćanje odnosno Alibabin trade assurance ili unajmite agenta da uradi inspekciju i proveru robe nakon proizvodnje.

6. „Gold“ dobavljač zlata vredi

Dosta korisnika odnosno kupaca na Alibabi misle da ukoliko sarađuju sa „gold“ odnosno dobavljačima koji imaju zlatnu značku, neće imati problema. No, ta značka ustvari ne znači mnogo. Svaki dobavljač na Alibabi je “zlatni” dok god plaća godišnju članarinu u visini od 4500$. Drugi slučaj je da je kupljen „gold“ račun od strane firme koja će koristiti taj račun da prodaje proizvode lošeg kvaliteta. Koristiće kredibilitet kupljenog računa i godinama će prodavati proizvode lošeg kvaliteta. Da bi ovo izbegli potrebno je da uraditi pozadinsku proveru ili verifikaciju dobavljača. Za početak proveriti ocene na profilu, trade assurance nivo, ocenu pri komunikaciji, poslovnu licencu na Alibabi.

Pre poručivanja, bilo da se radi o prvoj ili ponovljenoj porudžbenici, OBAVEZNO usaglasite detalje tj specifikaciju robe. Napravite kupoprodajni ugovor i tačno navedite cenu, boju, materijal, veličina, print, pakovanje i sve drugo što je vama bitno. Čak i ako koristite Trade Assurance pri poručivanju a nemate specifikaciju u formi ugovora, nećete moći naplatiti štetu ukoliko ne dobijete proizvod kakav ste poručili. Nešto detaljnije o pronalasku dobavljača u Kini u ovom tekstu.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.