Procedura uvoza i izvoza robe iz Kine nije baš jednostavan proces. Posebno kada se radi o kompleksnom proizvodu, razumljivo je da uvoznici pokazuju zabrinutost.

Kina proizvodi veliki broj mašina po zahtevima kupca. Istovremeno veliki broj kupaca teži ka minimiziranju troškova i tu je gde nastaje problem. 

Dobavljači u tom slučaju nemaju drugu mogućnost nego da proizvedu slabiji  kvalitet (jer kupci žele jeftine mašine).

Ali to svakako ne znači da Kina proizvodi samo proizvode niskog kvaliteta. Zapravo, ponudom i proizvodnim mogućnostima zadovoljava potrebe svih kupaca uvoznika. Titulu najvećeg svetskog izvoznika ne nosi bez razloga.

U prethodnom tekstu pisali smo na šta sve treba da obratite pažnju, a u nastavku pročitajte na koji način stvari mogu biti loše po Vas.

preporuka pouzanog dobavljača u kini

NEPROVEREN DOBAVLJAČ

Ovo je svakako, neovisno o robi, najveći izazov sa kojim se uvoznici iz Kine susreću. Kinesko tržište je ogromno i naći ćete sve vrste dobavljača koji žele da posluju s vama, uključujući dobre i loše. 

Predstaviće proizvod superiornog kvaliteta, dostaviće inferioran proizvod!

O načinima prepoznavanje prevare na Alibabi i uočavanja “crvenih zastavica” smo pisali ranije. Više o tome pročitajte ovde.

Od vitalne je važnosti utvrditi da li dobavljač ima dobru reputaciju na tržištu ili ne.

Obzirom da verovatno ne pričate kineski, mudra je odluka da, prilikom odabira dobavljača unajmite agenciju za uvoz iz Kine ili bar profesionalnog prevodica.

PROBLEMI SA TRANSPORTOM

Kupovina robe na udaljenom tržištu gde niste fizički prisutni, je svakako izazov za sebe. Uz pouzdanog dobavljača definitivno pomaže ali tu se ne završa proces. Naprotiv, tek počinje.

Organizovanje odgovarajućeg transport iz Kine do Vas je (skupa i) relativno komplikovana stavka. Kako bi izbegli nepotrebne troškove morate znati prednosti i mane svih vrsta transporta. Prava opcija zavisi od nekoliko faktora, uključujući:

  • vrstu mašine, 
  • lokaciju,
  • paritet, i 
  • hitnost.

Ovde je jako bitan paritet (IncoTerms) pod kojim kupujete robu. Više o paritetima ovde.

Ne zaboravite ugovoriti sigurno pakovanje mašine  i delova.

Ukoliko se radi i mašinama velikih gabarite gde će se koristiti posebna vrsta kontejnera (RoRo transport). Obavezno proverite u luci destinacije da li mogu prihvatiti takvu pošiljku, odnosno da li imaju adekvatnu mehanizaciju za istovar mašine.

Hteli ili ne, ovde će špediter ili agent za kupovinu u Kini biti neophodan.

UVOZNI PROPISI

Kada uvozite odnosno kako planirate uvoz iz Kine, ne možemo dovoljno naglasiti važnost utvđivanja mogućnosti uvoza – dakle da li uopšte možete i pod kojim uslovima možete uraditi uvoz robe.

Dakle, obavezno se upoznajte sa pravilnikom. Može se desiti da trebate imati određenu dozvolu za uvoz robe iz Kine, izdate od recimo Ministarstva za zaštitu životne sredine ili slično. 

Ponekad izdavanje dozvola za uvoz i korištenje određene robe zna da potraje dosta dugo (nekoliko meseci). 

Stoga se trebate pobrinuti da istu dobijete pre nego roba stigne do Vas. Ili čak pre nego i kupite robu je postoji mogućnost da će Vaš zahtev za dobijanje dozvole biti odbijen iz nekog razloga.

Obratite se lokalnom špediteru ili kontaktirajte najbližu carinsku ispostavu i proverite sa njima šta će biti potrebno za uvoz robe:

  • sertifikati, 
  • uverenja, 
  • dozvole, 
  • inspekcija po pristizanju pošiljke
  • troškovima itd.

Naravno pre toga trebate imati osnovni podatak a to je HS code ili tarifni glava robe koju planirate uvesti! Taj podatak najlakše možete dobiti od dobavljača.

NEDEFINISAN UGOVOR

Svakako da ne želite biti u situaciji gde ćete trebati se pozivati na ugovoreno, no ukoliko se ipak zadesite, jedini način je da imate pisani dokaz o tome – kupoprodajni ugovor gde su tačno definisane odgovornosti kao i penali za neispunjavanje ugovornih obaveza.

Ugovor koji nije overen ili nije dobro definisan Vam neće pomoći prilikom rešavanja spora.

Odvojite potrebno vreme, konsultujte se sa advokatom ili posrednikom pri kupovini u Kini, i uvek izradite ugovor koji je dvojezičan.

ZAKLJUČAK

Jako je bitno da čitava procedura uvoza robe iz Kine bude izdeljena, tako da se prema svakom segmentu ophodite zasebno i sa velikom pažnjom. Na taj način ćete umanjiti mogućnost da previdite ili zanemarite bitan deo i kao rezultat toga da budete oštećeni ili prevareni.

Ljudi koji su početnici u uvozu su podložniji prevari. Razlog tome je slaba priprema i nepoznavanje procedure uvoza iz Kine. 

Sa druge strane, neovisno o iskustvu uvoznika, ne postoji apsolutna garancija da će mašina biti isporučena prema ugovorenim uslovima. 

No, definitivno možete biti sigurniji ukoliko sarađujete sa pouzdanim i proverenim dobavljačem ili trećom stranom koja će za Vas organizovati i nadgledati čitavu proceduru uvoza iz Kine.

Ne ustručavajte se pitati za savet ili pomoć.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.