Uvoz mašina iz Kine nije komplikovan proces ukoliko unapred znate na šta obratiti pažnju! 

Pregovaranje i tehnička specifikacija, provera usaglašenosti sa standardima i kvalitetom, provera carine i uslova uvoza, prikupljanje potrebne dokumentacije su koraci kroz koje trebate proći pre nego potrošite i jedan cent.

Zahteva se detaljan pristup, ali je neophodan kako bi kupili i uvezli mašinu tačno kakvu trebate i po uslovima koji Vam odgovaraju.

procedura i uvoz iz kine

Svi uvoznici znaju da je cena glavna prednost nabavke iz Kine. No, budite oprezni da ne zamenite kvalitet za cenu! Kako bi uspešno ispratili proceduru uvoza mašina, prema odgovarajućem kvalitetu, potrebno je da znate:

 • koje vrste mašina se najviše uvoze iz Kine,
 • kako proveriti kvalitet mašine pre izvoza,
 • kako proveriti saglasnost sa standardima proizvodnje,
 • šta znače uslovi garancije,
 • koji su carinski propisi i standardi zemlje u koju uvozite,
 • koja je carinska stopa, i
 • koji tip transporta organizovati.

U nastavku ćemo upravo o tome pisati. Šta je potrebno uraditi za uspešan uvoz mašina iz Kine, iz našeg iskustva.

TIPOVI MAŠINA

Kada je reč o mašinama proizvedenim u Kini, teško je pomisliti na jednu kategoriju. Istovremeno nije lako pobrojati sve dostupne. 

Vrste mašina koje se izvoze u velikoj broju, mogu se podeliti na:

 • mašine u građevinarstvu,
 • mašine u prehrambenoj industriji,
 • mašine za pakovanje,
 • mašine u tekstilnoj industriji,
 • poljoprivredne mašine

Pored navedenih kategorija, poslednjih godina Kina dosta izvozi mašine za izgradnju i održavanje puteva, specijalizovana vozila-mašine, liftove, itd.

PROIZVOĐAČI MAŠINA U KINI

Iako mašine obuhvataju spektar različitih industrija i tipova, postoje glavni proizvodni centri gde se ‘sva magija odvija’. Dakle kada planirate posetu Kini u svrhu kupovine mašina, ili tražite dobavljača putem Alibabe, ovo su gradovi gde ćete ih naći:

 • Kunshan, Changzhou, Xuzhou
 • Jinhua, Rui’an, Wenzhou, Ningbo
 • Tai’an, Jinan, Qingdao
 • Shenyang
 • Dongguan
 • Shanghai

Ukoliko Vaš dobavljač nije iz nekog od navedenih gradova, to ne znači da se ne radi o legitimnom proizvođaču! Fabrike, radi nižih troškova, izmeštaju proizvodne pogone u druga mesta širom Kine.

Jiangsu, Zhejiang, Shandong, Liaoning, Guangdong, Shanghai su regije odakle se mašine većinom izvoze, preko 60% ukupnog izvoza.

paritet i osiguranje robe u kini

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE MAŠINE

Ukoliko ste se odlučili na uvoz mašina, delova, ili vozila iz Kine, razmislite još jednom da li želite da oni budu u potpunosti modifikovani prema Vašim zahtevima.

Kupiti proizvode dizajnirane po fabričkom šablonu može sprečiti neugodnosti i glavobolje kada dođe do održavanja i popravki.

Zamislite samo slučaj gde trebate zameniti deo koji je napravljen samo za vas. U tom slučaju jedini način da ga nabavite je od dobavljača (u Kini)! Sve druge opcije su nesigurne. 

Takođe, ne zaboravite da ne postoje opšte prihvaćeni standardi dobrog kvaliteta, posebno ne na tržištu koji se oslanja na masovnu proizvodnju. 

Iz tog razloga jasno specificirajte sve delove i detalje koji su Vam bitni. Napravite tehničku specifikaciju mašine koju uvozite. To mogu biti sledeće stavke:

 • Model
 • Upotreba i funkcije
 • Motor, napon i snaga
 • Efikasnost (%)
 • Klasa zaštite (npr. IP65)
 • Kontrolni sistem
 • Tip softvera
 • Težina
 • Sertifikacija (npr. CE Direktiva o mašini ili ASTM)
 • Izvozno pakovanje i zaštita

Dodatna prednost kupovine prema postojećem modelu je to što dobavljač ima spremnu svu dokumentaciju. Možete odmah uporediti sa Vašim zahtevima i eventualno napraviti (manje) izmene.

Ukoliko dobavljač IZ BILO KOG RAZLOGA ne može obezbediti ove informacije, znajte da se radi o preprodavcu ili malom trgovcu.

STANDARDI I SIGURNOSNI ZAHTEVI

Pre bilo kakvih plaćanja i obavezivanja, proverite ove korake – da li su proizvedene po standardima Vašeg tržišta, da li su pravilno označene, te šta je tačno potrebno od dokumenata kako bi uvoz prošao bez problema!

Samim tim ćete u startu eliminisati određen broj dobavljača, jer nisu svi u mogućnosti izdati potrebne sertifikate. Na taj ćete uštediti vreme ali još bitnije, novac.

Uvoznik mora ispoštovati propise pri svakom uvozu, u suprotnom roba će biti zaplenjena a uvoznik kažnjen visokom novčanom kaznom. 

Trebate se upoznati sa carinskim propisima i sigurnosnim standardima u Vašoj državi. Različite zemlje imaju različite zakone. Mi ćemo ovde pisati o zahtevima evropskog tržišta – koji su to standardni koje propisuje EU za uvoz mašina iz Kine?

Mašine proizvedene u Evropskoj uniji ili su uvezene iz inostranstva podležu propisima Direktive o mašinama (MD). Odatle nastaje odgovornost uvoznika da dostavi potvrde o sledećem:

 • Postojanost CE oznake na proizvodu, pakovanju, i uputstvu za upotrebu
 • Proizvedeno u skladu sa EMC električnim i EN 14764 mehaničkim propisima
 • Izjava o usaglašenosti (Declaration of conformity), i
 • Tehničku dokumentaciju (crteži, materijali).

U određenim slučajevima, posebni standardi i propisi se apliciraju. Pri uvozu mašina poput traktora, prikolica i motornih vozila, te električnih aparata postoje posebne regulative, te su dodatno potrebni:

 • ISO,
 • ROHS, i
 • MSDS sertifikati.

Na Vaš zahtev, proizvođač treba obezbediti svu potrebnu dokumentaciju!

lista za proveru kvaliteta robe

LABORATORIJSKI IZVEŠTAJ O ISPITIVANJU

Definitivno ne želite kupiti mašinu od recimo 50 000$ koja nema  izveštaj o ispitivanju (test report). Prilikom kupovine mašina u Kini, možete da:

 1. Kupite mašinu koja će se laboratorijski testirati od strane akreditovane agencije ili 
 2. Ograničite izbor na ponudu mašina koje su već laboratorijski testirane

Prva opcija je retko isplativa za mala preduzeća, jer laboratorijska ispitivanja mašina mogu koštati više od 10.000 američkih dolara.

Stoga, druga opcija je isplativija – prilikom pregledavanja test report-a potvrdite sledeće stavke:

 • Šifru i oznaku proizvoda
 • Podatke izdavaoca izveštaja (npr. SGS)
 • Podatke proizvođača
 • Datum izdavanja
 • Propisi koji se apliciraju

Takođe trebate znati da test vredi samo za navedeni SKU (šifru proizvoda) i na proizvođača čiji su podaci u izveštaju.

Unapred tražite na uvid kopiju testa o usaglašenosti. Ispravnost istog možete proveriti kod kompanije koja je uradila ispitivanje.

U ovom delu je još potrebno da se uverite da li je mašina ispravno označena i da li poseduje tehničku datoteku (DoC).

GARANCIJA I REZERVNI DELOVI

Preduzetnici i firme koji uvoze iz Kine, većinom znaju da će se održavanje mašina i nabavka zamenskih delova raditi lokalno.

Razlog tome je udaljenost kineskog tržišta i troškovi koji nastaju pri slanju zamenskih delova. Dolazak tehničara iz Kine nije jednostavan ni jeftin proces (dolazak u Srbiju i Bosnu je dosta olakšan usled bezviznog režima). 

Dakle u većini slučaja možete otpisati mogućnost da će proizvođač obezbediti podršku u vidu instalacije, servisiranje, i održavanja mašina. 

U slučaju mašina i opreme velike vrednosti, može se očekivati da će proizvođač obezbediti tehničko osoblje koji bi radili na održavanju.

Kineski dobavljači često u ponudi naglašavaju “besplatni rezervni delovi”. To znači da će obezbediti rezervni deo, ali Vi snosite troškove transporta i uvoznih dažbina. 

Obično se radi o avio pošiljci, pa se olako desi “skuplja pita od tepsije”. Potrošićete više za besplatni rezervni deo, nego da ste ga lokalno kupili. 

Pritom, mašina nije radila čitav taj period od prijavljivanja kvara, komunikacije, organizovanja slanja pošiljke, uvoza, i dostave do Vas.

Nastojte ugovoriti uslove gde će dobavljač obezbediti rezervne delove i/ili potrošni materijal i poslati zajedno sa mašinom.

Pre nego se odlučite na kupovinu, budite sigurni da Vam odgovaraju uslovi garancije.

ugovor u kupovini u kini

KUPOPRODAJNI UGOVOR

Pregovarajte uslove kupovine – ne samo iz finansijskih razloga već i kulturoloških. Pregovaranje je sastavni deo kineske poslovne kulture. Kinezi duboko veruju u „guanxi“ ili vezu sa klijentima.

Kroz proces ćete bolje upoznati (prednosti i nedostatke) dobavljača i moćićete se bolje pozicionirati prilikom pregovora.

Sve što dogovorili sa dobavljačem, stavite u ugovor! Koliko god da deluje očigledno,, veliki broj uvoznika ovaj deo ili preskoči ili formalno završi. 

Ugovor treba da sadrži najsitinije detalje. Sve što Vam je bitno!

Samo razmislite, u slučaju nastanka situacije gde ste oštećeni, na osnovu čega ćete tražiti svoja prava? 

Samo na osnovu ovog dokumenta – ugovora koji je dvojezičan i overen/notarizovan, sa jasno definisanim obavezama i odgovornostima obe strane, i naznačenim mestom rešavanja spora.

PROVERA KVALITETA PRE IZVOZA

Inspekcija odnosno provera kvaliteta kada radite uvoz proizvoda iz Kine je uvek poželjan. Posebno u slučaju uvoza mašina (i robe velike vrednosti). 

Definitivno ne želite doći u situaciju da vraćate mašinu u Kinu usled neispravnosti.

Unajmite treću stranu ili agenta za kupovinu u Kini i preko njih uradite proveru ispravnosti mašine. Na licu mesta će isprobati mašinu, testirati, i uočiti nedostatke.

Funkcionalne greške i drugi nedostaci, ukoliko se uoče na vreme, mogu se rešiti pre nego postanu problem!

Ove provere nisu jeftine poput provere recimo pamučnih majica i slično, ali razmislite koliko bi vas koštalo da mašina ne radi pravilno ili nikako nakon uvoza iz Kine.

Svakako ovaj deo je jako vezan poudanošću dobavljača. Pre nego uđete u saradnju, pobrinite se da uradite domaći zadatak – proverite poslovanje dobavljača i validirajte informacije o njima.

Da li proizvode komplet mašine ili određene delove nabavljaju od drugih dobavljača? Da li su izvozili na Vaše tržište već? Tražite obavezno da Vam pošalju naziv firme na kineskom i poslovnu licencu .

TRANSPORT, DOKUMENTACIJA, I CARINA

Kada ste završili sa proverom mašine, na redu je organizacija transporta iz Kine. Bilo da se radi o avio, brodskom, ili železničkom transport iz Kine biće Vam potreban špediter ili Agent za uvoz iz Kine.

Biće potrebno rezervisati prostor na brodu, prikupiti svu potrebnu papirologiju, izraditi izvoznu dokumentaciju, organizovati utovar mašine i na kraju osiguranje pošiljke.

Velike mašine zahtevaju poseban tip transporta, tzv. RoRo (Roll On-Roll off). Unapred potvrdite sa agentom da li mogu organizovati takav vid transporta.

Dok je roba u tranzitu, na Vama je da pripremite teren za uvoz. Ovde takođe trebate špeditera koji će za Vas osloboditi robu, izdati potrebnu dokumentaciju, i posredovati pri proceduri uvoza. Takođe, možete ugovoriti DAP paritet gde će se Agent ili špediter pobrinuti za sve korake i dostavu na Vašu adresu.

Koliko iznosi porez i carina na robu iz Kine? Te brojke verovatno znate već od samog početka. Carinske dažbine variraju od države do države.

Kako bi potvrdili carinsku stopu, najsigurnije je da proverite sa špediterom. Biće Vam potreban HS code/tarifna glava mašine.

HS kod je jedinstveni broj od 6-10 cifara gde prve 4 se odnose na glavnu kategoriju robe, dok ostali označavaju podkategorije. 

Pitajte dobavljača da Vam pošalje HS kod.

Ukoliko naiđete na termine poput prilagođeni kod, harmonizovani kod, izvozni kod, tarifni kod, znajte da se radi o istoj informaciji, HS code-u.

Ukoliko imate pitanje ili ste imali loše iskustvo pri uvozu iz Kine, budite slobodni da nas kontaktirate putem mejla info@partnerinchina.com. Sigurni smo da ćemo biti od pomoći!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.