Uvoz robe iz Kine je u velikoj ekspanziji kako u samoj Evropi, tako i na Balkanu. Broj pošiljki se iz godine u godinu uvećava, a sam asortiman se postepeno širi. Uvozi se gotovo sve, od odeće i obuće preko poljoprivrednih proizvoda i hrane pa do nameštaja, automobilskih delova, tehinke i industrijskih proizvoda i mašina. 

Kako je transport robe iz Kine veoma važna stavka prilikom svakog uvoza iz Kine, u takvim okolnosima i sam kontejnerski transport iz Kine je  doživeo uspon, te su se unapredili i alternativni načini transporta robe kao i veći broj polazaka i različitih ruta. 

Najveći broj svih pošiljki definitivno stiže brodom iz kineskih mega-luka do, najčešće, Rijeke u Hrvatskoj za područje Balkana.

No i pored ovog vida transporta postoje i alternativni načini slanja robe a to su:

  • avio prevoz proizvoda iz Kine i
  • želenički prevoz robe iz Kine

Više o brodskom transportu smo već pisali u prethodnom blogu.

Avio transport robe iz Kine

Najveća prednost ovog prevoza je svakako tranzitno vreme, a mane su svakako i viša cena u odnosu na pomorski ili železnički saobraćaj. Avio prevoz robe iz Kine može biti pogodan u slučaju hitne isporuke i to obično manje količine, a najčešće se koristi za slanje uzoraka nekog proizvoda prilikom pregovaranja o samoj nabavci većih količina. Ono što je bitno napomenuti jeste i kratko vreme obrade pošiljke odnosno uvozno-izvoznog procesa. Roba je je slobodna za preuzimanje već za 4-5 dana po pristizanju na aerodrom. Slanje je moguće direktno do svih većih aerodroma. Za Srbiju je to aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu , za Bosnu aerodrom “Butmir”, aerodrom “Franjo Tuđman” u Zagrebu, Hrvatska itd.

Antonov an225 cargo

Avio prevozom robe iz Kine dobijate:

  • Mnogo bolje tranzitno vreme (od 3-7 dana)
  • Direktno slanje u finalnu zemlju uvoza

Obračunska jedinica je 1 kubni metar odnosno 176kg. Ukupna cena koštanja avio transporta se obračunava prema većoj vrednosti u odnosu zapremina-težina. Ukoliko je težina veća od zapremine (npr. pošiljka je 0.8m3 i 220kg) formula za računanje će biti težina 220 x Cena/kg = Ukupna cena koštanja.

U ukupnu cenu ulaze troškove izvoznog carinjenja, transporta, I osiguranja. U odredištu ostaje da platite porez, carinu, lokalne špediterske troškove odnosno carinsko zastupanje (po tovarnom listu oko 40tak EUR).

Železnički transport robe iz Kine

Železnički transport predstavlja nešto između avio transporta i pomorskog transporta. U nekim slučajevima, alternativni transport pomorskom može biti železnički transport iz Kine koji je i cenovno i vremenski između avio i brodskog saobraćaja. Dosta jefitniji od avio, a sa druge strane dosta brži od morskog transporta.

Pruga (Železnica – put Svile) je dužine preko 10000km i prolazi kroz vise azijskih I evropskih država. Srbija se nalazi na delu koji povezuje Mediteran i Srednju Evropu, pa shodno tome može da se kaže da je važan deo slagalice Puta svile.

U zavisnosti od potreba može se organizovati železnički (i delom drumski odnosno kamionski transport iz Budimpešte do finalne destinacije) prevoz robe iz Kine po principu LCL (zbirni konejnerski transport) i FCL (puni kontejnerski utovar). Na strani železničkog transporta je tranzitno vreme koje iznosi oko 20 dana do Srbije, a na strani brodskog transporta je svakako cena. Voz iz Kine kreće svakog petka ka Budimpešti (ukoliko se zadovolje minimalni uslovi i broj kontejnera).

Koji transport iz Kine odabrati?

Bilo koji način da Vam je potreban možemo Vam omogućiti siguran i bezbedan kontejnerski transport iz Kine koji će stići na Vašu željenu adresu u dogovorenim rokovima.

Svakako najekonomičniji vid transporta pri velenabavci iz Kine je pomorski transport i to FCL odnosno pun kontejnerski utovar pa je to ujedno i naša preporuka. Jedina mana je tranzitno vreme koje se meri i do 45 dana. Uz dobru organizaciju i pravovremenu nabavku Vaša roba može biti ocarinjena u Srbiji i spremna za dalju distribuciju po najpovoljnijim uslovima transporta.

Ukoliko vam je potreban bilo koji od navedenih transpora robe iz Kine budite slobodni da nas kontaktirate.

Categories: Uvoz iz Kine

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.