Alibaba verifikovani dobavljači: koliko su pouzdani (+ saveti kako ih pronaći)?

Ukoliko imate pouzdanog dobavljača, pozitivno iskustvo pri uvozu robe iz Kine ili preko Alibabe je skoro pa zagarantovano. No ako ste tek u potrazi za dobavljačem, između ostalih tehnika ćete verovatno korisiti i filtere na Alibaba.com.

Jedan od osnovnih filtera je bio “gold member” odnosno zlatno članstvo. No više nije upotrebi i sada prilikom filtriranja dobavljača možete označiti „verifikovani“ i „trgovinsko osiguranje“ opcije.

Šta zapravo znači, kako se postaje, i koliko možete biti sigurni u dobavljača sa verifikovanima statusom, pročitajte u nastavku.


KAKO SE POSTAJE VERIFIKOVANI DOBAVLJAČ NA ALIBABI

Ovaj status se stiče, pogodite? Da, plaćanjem članstva.

Dobavljači kada plate naknadu za članstvo prolaze kroz inspekciju od strane nezavisne agencije poput SGS ili TUV.

Ako je sve u redu, njihov profil dobija status i ikonice “VERIFIED” i “TrustPass“ pored nazive dobavljača. 

Na slici ispod možete videte sve stavke koje su proverene tim procesom (da proverite isto kod svog dobavljača kliknite na ikonicu “verifed ili trustpass” pored naziva dobavljača).

 

Kao i kod zlatnog članstva, provereni dobavljači uživaju veću izloženost nego “obični” članovi na Alibabi.

Zbog COVID19 i nemogućnosti održavanja sajmova i dolaska u Kinu, bolje pozicioniranje dobavljača na internetu je dobilo na važnosti više nego ikada do sada. 

Dobavljači su spremni to i da plate – ovo zadovoljstvo, status proverenog dobavljača, košta vrtoglavih 12 500 USD (3x više nego što je to bio slučaj sa zlatnim članstvom). 

No, da li je verifikovani dobavljač samo “zlatni dobavljač” na steroidima? 

Dobavljačima ovo članstvo pruža uvid u mnogo preciznije podatke o sabraćaju i aktivnostima korisnika, što im pomaže da optimizuju svoju strategiju i marketing aktivnosti i na taj način realizuju više transakcija. 

Ovo i dalje Vama ne pruža garanciju da se radi o pouzdanom dobavljaču!

DA LI MOŽETE VEROVATI VERIFIKOVANIM DOBAVLJAČIMA

Prilikom verifikacije proveravaju se informacije o poslovnoj licenci, adresi, zastupnicima, uplaćenom kapitalu, proizvodnim kapacitetima, i tipu biznisa

Takođe potrebno je snimiti 3-minutni video gde se prikazuju prostorije kompanije koji se prikazuje na naslovnoj stranici kompanije.

STVARNO STANJE

Ovaj poslednji deo, snimanje videa je posebno zanimljiv. On se radi u režiji dobavljača. 

Proces je takav da se video šalje nezavisnoj strani (da, oni zapravo ne dolaze na lice mesta!) i oni na osnovu priloženog odobravaju ili ne (što ne verujemo da se ikada desilo ukoliko je dobavljač platio članstvo).

Da stvar bude zanimljivija, ovaj deo niko zapravo ne proverava, tako da kompanije mogu izmanipulisati i iscenirati video zapise!

Iz ovoga je proizašla jedna čitava poslovna niša – iznajmljivanje poslovnih zgrada i proizvodnih postrojenja trećim licima u svrhe marketinga.

Trenutno postoje 3 tipa biznisa koji se mogu verifikovati kao dobavljači: 

 • Proizvođač
 • Veleprodaja
 • Trgovac

Poslednji je najlakši za otvoriti. Često ćete čuti od prodajnih agenata kako su oni zapravo proizvođači no da imaju status trgovca, trading company, radi lakše carinske procedure. 

Što može biti slučaj ali zaista, da li im možete verovati na reč?

Dok god su platili članstvo, Alibabu nije briga da li se radi o nekoliko prijatelja koji vode posao iz dnevne sobe stana jednog od osnivača ili je to holding – to je za njih samo još jedan izvor prihoda.

Dok se ne uradi detaljna pozadinska provera dobavljača ne možete biti sigurni da li radite sa posrednikom ili proizvođačem.

ZAKLJUČAK 

Verifikovani dobavljač je samo plaćeno članstvo i ne pruža apsolutno nikakvu garanciju kvaliteta. To što se neko okitio zlatnim perjem, ne znači da je zlatna koka. 

Tako da, posao nije završen, zavrnite rukave i nastavite dalje sa procesom istaživanja i provere podataka.

5 SAVETA ZA PRONALAZAK POUZDANOG DOBAVLJAČA

 • Obratite pažnju na to koliko dugo su registrovani na Alibabi (broj godina je prikazan pored njihovog logotipa). Ciljate na 5+ godina
 • Proverite da li je dobavljač u odgovarajućem proizvodnom klasteru (više o proizvodnim centrima ovde)
 • Ukoliko uvozite manje količine, ne obazirite se mnogo na to da li je proizvođač ili posrednik. Šta više, kod malih porudžbenica, trgovci će imati bolje uslove
 • Izaberite dobavljače sa “trade assurance” kako bi bili zaštićeni od strane Alibaba trgovinskog osiguranja (računajte na dodatnih 2%)

Poslednji ali ne najmanje bitan savet: Alibaba je uvela SOPI lestvicu ocene poslovanja (supplier online performance index)

Ocene su od 1 do 5 i želite tražiti dobavljača koji je bliže desnom kraju lestvice.  Alibaba na mesečnom nivou radi evaluaciju i kriterijumi koji se uzimaju u obzir su:

 1. popularnost proizvoda
 2. kvalitet prezentacije
 3. kvalitet usluge (korisnička služba, logistika)
 4. obim transakcija

Nadam se da smo uspeli približiti značenje verifikovanog dobavljača i da će to Vam biti od koristi prilikom pretrage. 

Ako imate bilo kakvih pitanja, ili želite da mi pronađemo dobavljača i robu za Vas, ostavite komentar ispod ili nas kontaktirajte putem mejla ili telefona.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Step 1 of 3