gde se proizvodi tvoja roba u kini

ROBA IZ KINE: gde je zapravo tvoj dobavljač

Koliko je važno da, pre kupovine robe, znate gde se nalazi Vaš dobavljač u Kini? Veoma važno!

Recimo da pregovarate sa dobavljačem korisničke elektronike sa adresom u Hebei provinciji. Možete biti 100% sigurni da ne dobijate dobre uslove! 

Navedena roba se proizvodi u Guangdong provinciji koja je bezmalo udaljena 2000km od Hebei-a. Dakle, u najbolju ruku pregovarate sa posrednikom ili trgovcem (a ne sa prevarantom sa Alibabe i slično).

Svaka regija u Kini prednjači u određenoj industriji. Geografska pozicija omogućava: dostupnost sirovine i delova, (stručnu) radnu snaga, bolju infrastrukturu.

Ukoliko je dobavljač pozicioniran u odgovarajućoj regiji, Vi kao uvoznik ćete imate benefita putem niže cene uz bolji kvalitet robe i lakše dalje organizovanje transporta robe iz Kine!

U nastavku pišemo o proizvodnim klasterima – nakon ovog teksta znaćete gde da gledate prvo prilikom pronalaska dobavljača u Kini.

Sadržaj

PREDNOSTI SARADNJE SA DOBRO POZICIONIRANIM DOBAVLJAČEM

Jedno je sigurno, pored novca ne želite gubiti ni vreme. Ukoliko znate “gde gledati” pri pronalaženju dobavljača, već ste ispred svoje konkurencije i velike većine uvoznika iz Kine. Kako poznavanje proizvodnih klastera štedi Vaš novac:

 1. NIŽA NABAVNA CENA – specijalizovane proizvodne regije raspolažu i stručnijom radnom snagom, pa tako fabrike imaju niže troškove rada, što direktno utiče na nabavnu cenu proizvoda.
 2. VEĆI IZBOR – kako postoji veći broj proizvođača na istom geografskom prostoru, tako je i konkurencija među njima veća. To Vama omogućava bolju poziciju prilikom pregovaranja uslova kupoprodaje.
 3. BRŽA ISPORUKA – razvijena infrastruktura omogućava bržu nabavku delova i poluproizvoda što pomaže fabrikama da bolje planiraju proizvodne cikluse i optimizuju vreme potrebno za isporuku Vašeg proizvoda.
 4. BOLJI KVALITET – dostupnost naprednoj tehnologiji, opremi i mašinama, proizvođačima omogućava da proizvedu robu bolje kvalitete i lakše prilagode Vašim zahtevima.
Potrebno je navesti da ista roba se može proizvodi u više regija. Obično razlika se ogleda u kvalitetu robe. 
Tako recimo proizvodnja HTZ opreme je zastupljena u 3 klastera: Guangdong, Wenzhou, i Shandong provinciji – gde je roba, odličnog, osrednjeg, i niskog kvaliteta, respektivno..
paritet i osiguranje robe u kini

KORISNIČKA ELEKTRONIKA

Kada se radi o gedžetima ne gledajte nigde drugo nego pravac GUANGDONG provincija.

Još specifičnije, svetska prestonica elekronskih uređaja, grad Shenzhen. Nezaobilazni deo prilikom posete ovom gradu je tržnica HuanQianBei (klikni za više informacija).

Pored navednog tu su i gradovi Dongguan i Guangzhou. Ova 3 grada zajedno pokrivaju 90% proizvodnje elektronskih uređaja.

PUTNE I RUČNE TORBE

Ručne i kožne torbe se proizvode u Guangzhou ili tačnije grad Shiling i Panyu distrikt.

Shenzhen takođe ima zastupljenu proizvodnju sa nešto većim akcentom na kopije poznatih brendova. 

NAPOMENA: izvoz kopija zakonski nije dozvoljen. Imajte to na umu pre nego pazarite vrhunskih 1000 Luj Viton torbi po nekoj “smešnoj” ceni.

Putne torbe takođe možete pronaći nešto dalje na severoistoku Kine. Proizvođači putnih torbi i asesoara se nalaze u gradu Baigou, provincija Hebei (komšiluk Pekinga). Očekujte lošiji kvalitet ali i znatno niže cene.

Ovaj mali grad od oko 60 000 stanovnika ima preko 4000 mega fabrika za proizvodnju torbi. Izvoze preko 800 miliona torbi godišnje.

Koferi se proizvode u gradu Pinghu, Zhejiang provincija. Ova regija je druga po veličini proizvodnje, očekujte dobar kvalitet uz nešto jaču cenu.

RASVETA

Kineska industrija proizvodnje rasvete je koncentrisana u 3 regije.

Provincija Guangdong sa više od 90% celokupne proizvodnje.

 • Zhongshan je grad gde se proizvodi preko 80% dekorativne rasvete u Kini
 • Foshan i Huizhou su zaduženi za komercijalno osvetljenje
 • Shenzhen je mesto za pronalaženje dobavljača ako tražite napredniju tehnologiju za digitalno, LED osvetljenje

Fujian provincija odnosno grad Xiamen je poznat po LED čipovima i sijalicama vrhunskog kvaliteta.

Velika većina proizvođača rasvete za vanjsku i industrijsku upotrebu se nalaze u Shanghai-u, Zhejiang, i Jiangsu provincijama. Ovaj deo Kine je naročito razvijen te možete očekivati vrhunski kvalitet po konkurentnoj ceni. 

IGRAČKE

Ovo je dosta široka kategorija proizvoda, pa tako nije lako odrediti proizvodne centre, no zasigurno računajte na Guangdong i Zhejiang provinciju. 

Ispod je slika sa informacijma o vrsti igračaka i proizvodnim klasterima.

igracke kina

NAMEŠTAJ

Sa svojim jedinstvenim resursima, svaka od, u nastavku navedenih lokacija ima svoje prednosti u poređenju sa drugima, što znači ćete morati nešto detaljnije istražiti tržište pre nego započnete nabavku i uvoz nameštaja iz Kine.

 1. Guangdong provincija sa gradovima Shunde, Foshan, Dongguan, Guangdzhou, Huidzhou, i Shenzhen;
 2. Delta reke Jangce, uključujući Shanghai, Zhejiang, Jiangsu, i Fujian provincije;
 3. Okruženju Bohajskog mora, Beijing, Shandong, Hebei, Tianjin;
 4. Severoistok Kine, Shenyang, Dalian, Heilongjiang;
 5. Zapad Kine, Sichuan, Chongqing;
 6. Srednja Kina, Henan, Hubei, Nankang.

Ova lista je dovoljna da znate odakle početi, no zbog velike disperzije, može biti teško pronaći odgovarajuću regiju. Zakažite besplatne konsultacije ili pošaljite mejl sa opisom kakav nameštaj Vam je potreban i poslaćemo preporuku.

TEKSTIL I ODEĆA

Kina je poznata proizvodnji tekstila i odeće. Iako je proizvodnja dosta rasprostranjena i ovde ćemo navesti najveće a to su Guangdong, Zhejiang and Jiangsu provincije koje pokrivaju 99% kineske proizvodnje tekstila.

Preporuka: pročitajte tekst o uvozu tekstila iz Kine.

Opet, razlika je u kvalitetu, vremenu isporuke, delom i pouzdanosti. Kvalitetniju robu ćete pronaći u Zhejiang i Jiangsu provinciji.

Ukoliko tražite nešto nižu cenu (i kvalitet), ali u mnogo većem obimu i kraćem vremenu za isporuku, onda je Guangdong mesto gde ćete tražiti dobavljače.

Kao i kod torbi, proizvodnja kopija svetskih brendova se radi u Guangdong-u.

Vrsta tkanine Provincija
Vuna Guangdong, Zhejiang, Jiangsu
Pamuk i čarape Zhejiang
Kućni tekstil i sintetika Jiangsu i Zhejiang
Svila, spandeks, denim, i lan Jiangsu
Veš Guangdong i Fujian

ROBA ŠIROKE POTROŠNJE

Kada je reč o robi široke potrošnje (i nabavci robe u malim količinama), destinacija gde želite biti je grad Yiwu ili tačnije Yiwu International Trade Center.

Market sa preko 100 000 (dobavljača) malih prodavnica koji prodaju preko 400 000 različitih artikala široke potrošnje – ovo je zasigurno mesto gde možete naći sve “od igle do lokomotive”.

Veliki broj dobavljača u ovom delu su trgovci ili porednici pri kupovini i uvozu iz Kine. Ali dobro pozicioniran preprodavač je bolji od loše pozicioniranog proizvođača.

Ukoliko trebate više informacija o gore navedenim proizvodima ili drugim industrijama koje nismo spomenuli (uradićemo to u nekom od narednih blog objava), pišite na info@partnerinchina.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Step 1 of 3