Kupovina preko Alibabe deluje dosta komplikovano i rizično, posebno za uvoznike koji tek započinju uvoz robe iz Kine.

“Roba lošeg kvaliteta; u manjem broju nego poručeno; uopšte nisam dobio robu” – su primeri lošeg iskustva koja su kupci imali sa Alibabom.

Odatle se postavlja pitanje, da li je uvoz preko Alibaba sajta zapravo siguran?

Postoji više delova koji utiču na ishod i iskustvo, no jedno je definitivno: kupovina preko Alibabe je sigurna ukoliko poslujete sa proverenim dobavljačem. 

Uvozite prvi ili deseti put, uvek pristupajte nabavci sa urađenim “domaćim zadatkom”!

Svakako da postoje loši proizvodi i loši dobavljači, ali za to nije slučaj na svim internet platformama koje svakodnevno koristite (OLX.ba, KupujemProdajem.rs, Njuskalo.hr, Amazon.com, itd.)?

Uz “čitanje između redova” moguće je prepoznati prevare na Alibabi – koristite sve dostupne resurse kako bi bili sigurni da možete verovati dobavljaču.

U nastavku pročitajte devet saveta koji će vam pomoći da izbegnete loše iskustvo i izgubite novac.

1. OBAVEZNO OZNAČITE TA DVA POLJA

Kada pretražujete katalog proizvoda na Alibabi, dobar početak je da označite dostupna filter polja. Sa leve strane prozora imate filtere kategorija, vrste dobavljača, razmak cena, zemlju porekla i slično. Postarajte se da označite:

  • Zlatni dobavljač
  • Osiguranje trgovine

Iako samo ovaj korak nije dovoljan da se uverite da se radi o proverenom dobavljaču, nije loše za početak eliminisati dobavljače koje nemaju ovaj status niti omogućavaju zaštitu prilikom kupoprodaje.

Gold supplier” je vrste pretplate koju dobavljač plaća Alibabi na godišnjem nivou. Zauzvrat Alibaba.com ih pozicionira bolje prilikom prikazivanja rezultata. Cena je oko 4800$, što može biti dovoljno da odbije određen broj sitnih prevaranta.

Trade Assurance” je besplatna usluga koja prilikom kupovine preko Alibabe omogućava kupcu da se zaštiti. Osiguranje od neispunjavanja ugovorenih obaveza od strane dobavljača se odnosi na nekoliko scenarija:

  • Zaštita otpremanja pošiljke: Ako dobavljač na vreme ne otpremi robu, uz dokaz o navedenom, Alibaba će izvšiti pun povrat novca.
  • Zaštita kvaliteta proizvoda: U slučaju da ste dobili robu koja ne odgovara uslovima koje ste definisali u kupoprodajnom ugovoru, Alibaba će vam vratiti novac.
  • Osiguranja plaćanja: Ako dobavljač ne ispuni bilo koji deo ugovora, imate pravo prijaviti neregularnost i Alibaba će vratiti osigurani iznos vaše uplate.

Kako bi mogli ponuditi ovu uslugu, dobavljači samoinicijalno plaćaju trećoj strani koja ih verifikuje i uvrštava u program osiguranja.

Dakle u slučaju nesuglasica Alibaba Vama plaća odštetu a oni dalje terete dobavljača. Više o programu zaštite pročitajte ovde.

2. POTRAŽITE DOBAVLJAČA SA DUŽIM "ZLATNIM" ISKUSTVOM

Kada ste već označili polje “zlatni dobavljač” potražite one koji nose ovu oznaku duži vremenski period. 

Iako je ovo status koji se kupuje a ne zarađuje, lakše je verovati nekome ko prodaje određenu robu 10 godina u odnosu na onoga koji to čini tek godinu dana.

Posebno iz razloga što se u toku COVID19 pandemije pojavio veliki broj “zlatnih dobavljača”.

3. PROVEREN DOBAVLJAČ

Postoji nekoliko vrste provere koje Alibaba sprovodi samostalno i u saradnji sa nezavisnim agencijama, u cilju sprečavanja nelegitimnih kompanija da posluju na platformi.

AV checked” je osnovna provera odnosno autentikacija kontakt osobe i verifikacija poslovne licence dobavljača. Sprovodi je Alibaba u saradnji sa nezavisnom agencijom. 

Assessed supplier” je evaluacija tj. provera dobavljača od strane treće strane, nezavisne agencije (poput Bureau Veritas) i nemaju direktno vezu sa Alibaba organizacijom.

Onsite Check” je proces provere dobavljača gde zaposleni Alibabe idu na lice mesta kako bi utvrdili postojanost firme. 

Dakle ako je bilo koja od ove 3 provere navedena na profilu, pravni status dobavljača bi trebao biti legalan i aktivan. Pogledajte tabelu šta se tačno proverava prilikom provere.

Ovi izveštaji i provere ipak nisu “zlatno slovo”.  Alibaba i ostale nezavisne agencije proveravaju određene informacije o dobavljaču ali ne proveravaju autentičnost i kvalitet proizvoda, kao ni dozvolu za distribuciju određene robe.

Takođe, prilikom inspekcije se ne provera dokaz o zakupu zemljišta ili postrojenja, pa se dešava da kancelarija, zgrada, pa i čitava postrojenja budu iznajmljena za potrebe provere. 

Dakle, neka ovo bude još jedan korak u procesu pronalaska pouzdanog dobavljača robe iz Kine.

4. PROVERITE OCENE KORISNIKA

Buyer reviews” ili ocene korisnika su informacije koje mogu biti od velike koristi prilikom procene dobavljača. 

Proverite datume kada su ostavljeni komentari, da li su to samo pozitivne ocene, odakle su kupci …

Svakako, i ovaj deo može biti “isceniran” pa pažljivo pročitajte komentare i procenite da li se radi o plaćenim ili stvarnim komentarima njihovih kupaca.

5. BUDITE SIGURNI DA RAZUMETE ŠTA "BEZBEDNO PLAĆANJE" ZAISTA ZNAČI

Secure payment”- ugovor o sigurnom plaćanju daje privid sigurnosti, posebno kupcima koji tek upoznavaju procesom kupovine preko Alibabe. Ugovor ima dosta dvoznačnih klauzula koje dobavljač može iskoristiti u slučaju spora.

Zapravo radi se o “običnom” depozitnom plaćanju robe, samo uz promenjen termin kako bi izgledalo sigurnije i uverljivije. 

Dakle ništa nezakonito, već samo za mnoge kupce nejasno.

6. ZATRAŽITE REFERENCE KUPACA

Pitajte dobavljača da li su već prethodno izvozili na Vaše tržište

Ukoliko jesu, ovaj korak može validirati ili poništiti poverenje koje ste već stekli kroz prethodne korake.

Ukoliko dobijete kontakt njihovog kupca, pozovite ih i proverite informacije koje Vas interesuju. Nije sigurno da ćete dobiti tražene odgovore, no ne gubite ništa ako probate.

Ukoliko odbijaju poslati referenti kontakt ili kao odgovor daju nešto što Vam i nema smisla, možda je najbolje da ih zaobiđete.

7. POZOVITE DOBAVLJAČA

Sa današnjim aplikacijama poput WhatsApp ili WeChat više ne morate “nabijati telefonski račun” već možete besplatno pozvati dobavljača putem broja koji je istaknut na njihovom profilu.

Na ovaj način možete “neočekivano ispitati” dobavljača. Dakle, postavljajte pitanja iz branše, i oslušnite koliko su sigurni u to što pričaju. 

Ako već proizvode određeni proizvod, morali bi znati dosta toga o samom proizvodu, procesu proizvodnje, i uslovima izvoza.

Napomena: Uzmite u obzir da nemaju svi agenti prodaje dobar engleski.

8. ZAŠTO VERUJEM BAŠ OVOM DOBAVLJAČU

Možda deluje očigledno, ali se mnogi zaborave zapitati ovo u toku procesa. 

Pratite sve korake, radite “due diligence”, no usled velikog broja informacija (i dobavljača koje proveravate) moguće je da se podaci pomešaju.

Budite sigurni da znate šta je to što vas je privuklo kod određenog dobavljača. 

9. IZGUGLAJTE SVOG DOBAVLJAČA

Idite na Gugl i proverite šta internet kaže o dobavljaču.

Da li imaju vebsajt i prilagođenu mejla adresu? Ako imaju “zlatni” status, trebali bi imati i adekvatnu veb prezentaciju praćenu mejl adresom praćenu njihovom domenom.

Ako pak nemaju, razmislite zašto. Ili još bolje, pitajte ih zašto nemaju. 

  • Koristite alatku „whois lookup“ da vidite ko je registrovao njihove internet adrese
  • Posetite vebsajt www.supplierblacklist.com i proverite da li je Vaš dobavljač na listi

Takođe, možete koristiti malo naprednije tehnike pretraživanje Gugla. Upišite ključnu frazu “fraud” ili prevara praćenu : (dvotačkom) i u nastavku naziv dobavljača fraud: naziv dobavljača

Rezultati pretrage će prikazati ukoliko je neko objavio da li je dotični dobavljač povezan za prevarom u prošlosti ili trenutno.

Još uvek niste sigurni? Kontaktirajte nas putem mejla info@partnerinchina.com, uradićemo pozadinsku proveri i poslati izveštaj u roku od 48h. Ili još jednostavnije, koristite našu bazu proverenih dobavljača!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.