UVOZ SOLARNIH PANELA IZ KINE: šta je potrebno, gde pronaći dobavljače, carina i još ponešto bitno

Uvoz solarnih panela iz Kine je vruća tema ovih dana – sa jedne strane poskupljenje električne energije a sa druge strane niska cena panela u Kini, čini uvoz primamljivim poduhvatom.

Uvoz panela u Srbiju i Bosnu je isplativ jer u ovim zemljama ne postoje anti-damping mere na kineske panele. 

U nastavku članka ćemo preći šta je bitno da znate pre nego se upustite u uvoz i transport panela kao i nekoliko “trikova” koji itekako mogu uticati na finalnu cenu uvezenog proizvoda.

*Ukoliko ste u žurbi, pregledajte video ispod i skrolujte do pred kraj teksta.

ŠTA JE BITNO DA ZNATE U POČETKU

Kod solarnih panela nema mnogo odstupanja. No, ne proizvode svi jednak kvalitet. Iz tog razloga imajte listu osnovih stvari koju ćete potvrditi sa dobavljačem unapred:

  • Životni vek panela
  • Polikristalni ili monokristalni
  • Broj, efikasnost, i dimenzije ćelija
  • Dimenzije solarnog panela
  • Težina solarnog panela
  • Snaga i napon
  • Modeli kablova i konektora

Ovisno o tome gde ćete koristiti panele, potrebno je u potvrditi vrstu nosača i nosivost, da li ima zaštitu od soli (ukoliko ste u blizini mora). Takođe proveriti sabirnice i premaz za obe strane panela, i radnu temperaturu, kao i da li ćete ih kačiti na mrežu direktno.

SAVET: Možete početi tako što ćete navesti planirani način korištenja i željeni rezulat,  i poslati dobavljaču da predloži odgovarajući panel.

inspekcija nakon proizvodnje solarnih panela u kini

NA ŠTA DA OBRATITE PAŽNJU PRE KUPOVINE

Gubici efikasnosti rada panela

Ukoliko ste već komunicirali da dobavljačima panela u Kini, verovatno ste se susreli sa hvalospevskom garancijom od 25 GODINA. No kada uđete malo dublje u razgovor, to zapravo znači sledeće:

  • garancija na 10 godina za 90-95% i 
  • preostalih 15 godina na 80-85% efikasnosti rada panela.

Što uopšte nije loše, no problem je to što veoma mali broj dobavljača ovu garanciju može podržati podacima, napismeno.

Kakvu realno garanciju mogu očekivati

Možete računati da će predložiti 1-5 godina na ispravnost panela. Ali kao i kod nabavke druge robe iz Kine, imajte na umu da ovo dolazi uz “sitno pisana slova pri dnu stranice“.

Ovo znači da će fabrika, u slučaju kvara na panelu ili opremi, poslati rezervne delove/panele. 

Zvuči fer i korektno, jel da?

Poslaće, no bez troška avio transporta i uvoznih dažbina! Što kada saberete može biti skuplje nego da ste lokalno kupili delove.

Ovo sve naravno ukoliko se dobavljač postavi korektno i ne bude preterano zahtevan pri traženju “dokaza” da je kvar nastao sam od sebe a ne Vašom greškom.

SAVET: Uvek proverite kvalitet panela pre otremanja i transporta panela iz Kine.

Koliko minimalno moram poručiti?

Veći proizvođači će imati veću minimalno zahtevanu količinu panela pri kupovini. Primera radi, ukoliko dobavljač zahteva 200 000 v, a Vi trebate panele od 550v, to znači da trebate kupiti oko 360 panela.

No, nemojte da Vas obeshrabruje taj MOQ. Postoji tu prostor za pregovaranje, ali i druga rešenja.

Primerice, ukoliko nemate problema da kupiti panele po njihovom “standardu” verovatno neće ni biti minimalno zahtevane količine. Pod tim se podrazumeva da nema posebnih menjanja karakteristika panela.

SAVET: ako trebate manje količine, pitajte da li imaju zalihe.

Mogu li naručiti uzorke proizvoda?

Ukoliko dobavljač odbija poslati uzorke, zaobiđite ih u širokom luku. Neovisno o razlogu koji navode (“nemamo na zalihama” i slično).

Većina će vrlo rado poslati uzorak brzom poštom. Budite sigurni da napismeno potvrdite karakteristike kako biste taj dokument mogli koristiti kao referencu prilikom poručivanja veće količine.

Ako trebate mi možemo organizovati preuizimanje uzorka i slanja na Vašu adresu.

Delovi

Komponente panela kao što su konektori, uređaji za praćenje, nosači i oprema za montažu, moraju biti u skladu sa propisima o bezbedonosti Vaše zemlje. 

Većina dobavljača nudi odgovarajuće opcije za sva tržišta, no budite sigurni da to unapred potvrdite.

Izvozno pakovanje

Ovo je neretko deo koji kupci previde a dobavljači ne stave u ponudu – sigurno pakovanje za transport i izvoz robe iz Kine.

Paneli MORAJU biti zaštićeni, bilo da je zbirni transport ili čitav kontejner u pitanju. Podsetite se o vrstama pakovanja u ovom tekstu.

kanton sajam kina

GDE PRONAĆI POUZDANE DOBAVLJAČE PANELA U KINI

Svi su manje više upoznati sa online platformama poput Alibaba, MadeInChina, ili GlobalSources gde možete potražiti dobavljače. Ovde se pročitajte o savetima pri pronalasku dobavljača ili se podsetite kroz ostale blog objave vezane za prevare i kako izbeći loše iskustvo u radu sa Alibabom i slično.

U nadi da će se situacija sa COVID19 promeniti na bolje i u Kini (pročitajte oficijalnu objavu i olakšice za srbijanske državljane), te da ćete moći doći u posetu bez izlaganja karantinu i plaćanje astronomskih cena za avio kartu, ovo su sajmovi gde možete pronaći kvalitetne dobavljače:

Kanton sajam, faza 1

Canton Fair je najveći kineski sajam izvoza i nalazi se u Guangdžou, Guangdong provinciji. Održava se svake godine u aprilu i oktobru. Više informacija o sajmu ovde.

SNEC PV Power Expo

SNEC je ujedno i najveća PV glavna konferencija i izložba dobavljača koja se održava svake godine u Šangaju.  Više informacija o sajmu ovde.

Sajam elektronike u Hong Kongu (prolećno izdanje)

Ova izložba se održava svake godine u Hong Kongu, od strane HKTDC (Hongkong Trade and Development Council). Više informacija ovde.

SIPE Solar Expo

Kineska međunarodna izložba proizvoda za proizvodnju solarne energijefokusira se isključivo na proizvode za solarnu energiju. Održava se svake godine u Nanjingu, glavnom gradu provincije Đangsu. Više informacija ovde.

Svakako ukoliko želite izbeći rizik svesti na minimum i pri tom ne gubiti vreme, zakažite besplatne konsultacije ovde i biće nam zadovoljstvo pomoći.

ANTI-DAMPING I CARINA NA PANELE IZ KINE

Od početka ove decenije, kineska industrija solarne energije je uhvaćena u unakrsnoj vatri velikih ekonomija. Situacija u svetu:

Amerika

Komisija za međunarodnu trgovinu SAD uvela je 2012. godine antidampinške dažbine na solarne panele proizvedene u Kini. Naredne 2 godine, do juna 2014., ovaj zakon se nije odnosio na solarne ćelije napravljene u Kini. Carinske tarife se čak razlikuju od proizvođača do proizvođača, od 18,56% do 35,21%.

Indija

Antidampinške carine naplaćuju se na solarne panele uvezene iz Kine, Malezije i SAD. Tarife za solarne panele kineske proizvodnje kreću se od 100% do 110%.

Evropska unija

Iako je EU pokrenula istragu krajem 2012, sklopljen je dogovor gde je postavljena minimalna cena po kojoj će se trgovati. EU uvoznici ne moraju da brinu o antidampinškim carinama – barem ne još!

To je situacija u svetu – dok je kod nas, još uvek nešto drugačija priča – u Srbiju je, pod određenim uslovima, moguće uvesti solarne panele bez plaćanja carine!

Nadamo se da je i ovaj članak bio od pomoći i korisne informacije. Ukoliko trebate pomoć ili našu ponudu solarnih panela, budite slobodni da kontaktirate putem mejla info(at)partnerinchina.com ili kliknite ovde da odete na našu kontakt stranicu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Step 1 of 3