Ukoliko ste u potrazi za velikim profitnim maržama, na pravom ste putu. Cene robe pri direktnom uvozu iz Kine teško da će pobediti uslovi sa bilo kog drugog tržišta!

Svi su uglavnom svesni prednosti nabavke proizvoda iz Azije. Ali neretko sama pomisao na proceduru uvoza, obeshrabruje potencijalne uvoznike i mali broj se odlučuje na korak dalje. 

Kada bilo šta radite po prvi put, postoji (osnovan) strah od neuspeha. Toliko toga može krenuti naopako – no kada bi se samo držali smernica, sve bi bilo sigurnije. Ovde ćemo upravo pisati o tome, smernicama i koracima procesa nabavke robe iz Kine:

 • Pronalaženje pozdanog dobavljača
 • Sertifikati i provere pre kupovine
 • Uzorkovanje
 • Komunikacija
 • Plaćanje
 • Kontrola kvaliteta
 • Transport i osiguranje robe

Na šta se trebate fokusirati i šta je potrebno preduzeti kako bi uvoz iz Kine bio uspešan i čitavo iskustvo pozitivno. 

koraci za prvi uvoz iz kine

Za dobar start počnite polako i naučite “konopce”. Uvidećete da dok god imate proverenog dobavljača, proces nije ništa komplikovaniji od naručivanja robe od lokalnog dobavljača.

Alternativa je da imate pouzdanog agenta za kupovinu u Kini koji će asistirati u čitavom procesu, od Kine do Vaše adrese.

Neovisno da li radite sami ili uz pomoć posrednika, dobro je da znate kada se šta radi. Dakle obavezno uradite domaći zadatak!

PRONALAŽENJE DOBAVLJAČA

Prvi korak, pronalazak dobavljača u Kini, je verovatno najteži ali i najvažniji deo. Do njih možete doći na više načina:

 1. putem interneta i poslovnih direktorijuma, 
 2. odlaskom na trgovinske sajmove, ili 
 3. kroz preporuku.

Najzastupljeni i najjeftiniji način je pretraga B2B sajtova poput Alibaba.com koji nude jednostavan način za pronalaženje i filtriranje dobavljača. Ovaj način je svakako najpraktičniji ali i nosi određene rizike

Na takvim sajtovima postoji veliki broj malih i velikih trgovaca koji se vešto predstavljaju kao proizvođači. Ranije smo pisali o načinima uočavanja i izbegavanja prevara na Alibabi pa ne bi bilo loše da pročitate tekst ukoliko već niste.

Nastojte se držati dobavljača koje imaju pozitivne ocene, koriste Trade Assurance, i imaju dugu istoriju poslovanja!

Skuplji, ali najsigurniji način pronalaska dobavljača je poseta trgovinskim sajmovima u Kini ili Hong Kongu. Ovde na jednom mestu imate na hiljade dobavljača. Sajmovi mogu biti biti organizovani prema određenim oblastima i industrijama ali i sveobuhvatni poput Canton Fair koji se održava 2x godišnje.

Na prvi utisak izložbena mesta deluju zastrašujuće sa razmerama poput malih gradova. Dakle sa sve super organizovanim unutrašnjim transportom, bankama i poštama, zasebnim prostorijama u skladu sa religijskim običajima, prostorijama za pregovaranje, te raznim uslugama koje doprinose da vaše čitavo iskustvo bude na zadovoljavajućem nivou.

Ubrzo ćete uvideti prednosti posete, verovatno nakon prvog stupanja u kontakt sa izlagačima. Na licu mesta možete videti proizvod, uveriti se u kvalitet i postojanost sertifikata, razgovarati o detaljima, i pregovarati o uslovima moguće kupovine.

Jako važan aspekt ovog načina je taj što se u kineskoj kulturi jako ceni lično upoznavanje (guanxi) i razgovor licem u lice! 

Takođe tokom posete možete pronaći proizvod za koji niste ni znali da postoji. Tokom sajmova proizvođači izlažu i prototipe proizvoda koje tek planiraju izbaciti na tržište, pa tako možete biti prvi koji ima tu informaciju – kako se kaže, early bird catches the worm.

(Usled i dalje aktivne situacije sa COVID19 mnogi sajmovi su se “preselili” na internet gde besplatno možete pristupiti online platformi i kontaktirati direktno sa izlagačima.)

preporuka pouzanog dobavljača u kini

Treći način dolaska do dobavljača je preporuka. Jako pouzdan način iz razloga što sa tim dobavljačem već neko radi i zadovoljan je uslugom ili proizvodom.

Istovremeno, nedostatak ove metode zapravo leži u prethodno napisanom – ko će zapravo preporučiti svog dobavljača nekome ko mu je direktna konkurencija? 

Izvor ovih informacija jeste ograničen ali to ne bi trebalo da vas obeshrabri da ne pokušate. Pitajte – ko ne pokuša taj sigurno neće uspeti.

Neovisno kako ste došli do kontakta dobavljača, naša je preporuka da uradite pozadinsku proveru poslovanja odnosno validiranje dobavljača.

Na taj način ćete se uveriti u verodostojnog informacija koje su podelili sa vama (ali i uvid u druge podatke o njima i istoriji poslovanja). 

SERTIFIKATI I POSLEDNJE PROVERE

Potrebno je da unapred proverite da li proizvod ispunjava propise vašeg tržišta. Koji su sertifikati potrebni i kako roba treba da bude upakovana i označena su osnovne stvari koje trebate proveriti pre nego nastavite dalje.

Proverite sa dobavljačem da li su ranije izvozili na vaše tržište. Ukoliko jesu, manje posla za vas. Ukoliko ne, kontaktirajte špeditera koji će biti zadužen za uvoz. Oni će vam potvrditi ukoliko su potrebni sertifikati i posebne dozvole pri uvozu robe.

Tražite od dobavljača da Vam pošalju digitalne kopije sertifikata na uvid!

Što se tiče adekvatnog označavanja i pakovanja robe, mnogo je lakše i jeftinije da to uradite u Kini. Imate izbor da nešto od toga uradite sami po pristizanju robe, ali umesto skupe prerade, zašto ne osigurati da vam se dostavi proizvod spreman za dalju prodaju i distribuciju.

provere pre porucivanja robe iz kine

KUPOVINA UZORAKA

Kada ste ustanovili da dobavljač poseduje potrebne sertifikate za robu koju kupujete, sledeći korak bi trebao biti uveravanje u kvalitet odnosno testiranje proizvoda

Uzorci se uglavnom plaćaju kao i troškovi transporta, no to gledajte kao investiciju a ne kao trošak. Dakle “usputni” trošak kako bi se uverili u kvalitet pre nego uložite veću sumu novca u velenabavku robe iz Kine.

U industriji se ovo naziva zlatnim uzorkom. Zlatni, uz dvostrano značenje: sa jedne strane vama može vrediti “zlata” jer se možete unapred uveriti u kvalitet, a sa druge strane zlatni jer se može desiti da dobavljač pošalje “superiornu verziju” proizvoda. 

Dakle primerak robe koji neće biti 100% isti kao i stvarni proizvod kada poručite veće količine!

U ovom slučaju uvek preporučujemo da kupite 2 primerka kako bi jedan mogli testirati a drugi koristiti kao referentni uzorak pri kontroli kvaliteta (o tome više u nastavku teksta).

KOMUNIKACIJA

Nakon što pošaljete narudžbenicu, ažurna komunikacije je nešto na šta biste trebali obratiti pažnju. 

Tokom komunikacije uverite se da li je osoba sa kojom komunicirate zadužena za vašu porudžbenicu. Nastojte da komunicirate sa jednim agentom za prodaju kroz čitav proces. Više puta potvrdite uslove koje ste ugovorili:

 • specifikaciju i količinu robe, 
 • vreme potrebno za proizvodnju, 
 • paritet i uslove plaćanja, 
 • sve posebne zahteve (pakovanje, označavanje i slično).

Obavezno potvrdite uslove kupovine pod kojim se prodavac obavezuje prodati robu! Tražite FOB paritet kad god možete.

Usmena potvrda nije dovoljna za rešavanje sporova ukoliko do njih dođe. Iz tog razloga kreirajte kupoprodajni ugovor (dvojezično) kako bi izbegli “izgubljeno u prevodu” situaciju. 

Ugovor tražite da bude overen pečatom i potpisan od strane autorizovane osobe (direktor ili menadžer).

USLOVI PLAĆANJA

Način i proces plaćanja je nešto o čemu trebate posebno obratiti pažnju

Pre svega proverite istovetnost informacija sa profakture (ko izdaje račun i ko je nosioc bankovnog računa) i sa njihovog profila (vebsajta, alibabe, licence za poslovanje). 

Iz našeg iskustva najčešći uslovi plaćanja dobavljača u Kini su T/T 30-70. Dakle bankovni transfer sredstava u visini od 30% treba da se plati unapred kao depozit, dok preostalih 70% se plaća po završetku proizvodnje ili po dostavi robe do otpremne luke u Kini.

Moguće je pregovarati o uslovima da se konačna suma plati nakon što se roba isporuči u vaše skladište, ali to nemojte očekivati u samom startu saradnje. Potrebno je vreme da se izgradi međusobno poverenje.

Više o sigurnom plaćanju dobavljača u Kini pročitajte u ovom tekstu.

inspekcija i provera robe nakon proizvodnje

KONTROLA KVALITETA

Ovde imate više opcija provere . Najčešće su provere robe tokom proizvodnje, nakon proizvodnje, i tokom utovara. 

Obzirom da se svaka inspekcija plaća zasebno, za manje količine (ili vrednosti) preporučujemo da proveru robe uradite bar jednom – nakon proizvodnje bi mogla biti najbolja opcija. Pod osnovnom proverom podrazumeva se provera:

 • postojanosti oštećenja, 
 • brojno stanje, 
 • da li je roba pravilno označena, i 
 • stanje izvoznog pakovanja.

Dakle ukoliko uočite bilo kakve nepravilnosti možete tražiti od proizvođača da ispravi iste kako bi roba bila otpremljena tačno onako kako ste ugovorili. 

Ako vršite proveru po završetku proizvodnje, uradite to PRE PLAĆANJA preostalih obaveza ka dobavljaču!

Ukoliko ste platili unapred, a problemi se pojavili tokom provere, nećete imati prostora da “naterate” dobavljača da iste ispravi. Tada se samo možete osloniti na njihovu “dobru volju”.

zlatni uzorak i testiranje proizvoda

Da se nadovežemo na deo sa “zlatnim uzorkom”. Nije se jednom desilo da dobavljač pošalje superioran primerak kako bi kupac bi što zadovoljniji i da bi se stupilo u saradnju što pre. 

Iz tog razloga uvek kupite 2 uzorka – jedan ćete vi koristiti a drugi koji će biti korišten prilikom provere.

Bez problema možete reći dobavljaču zašto radite to što radite. To bi i njima trebalo biti dovoljno da odustanu (ukoliko su i planirali) od ideje slanja uzorka boljeg kvaliteta.

Uzimajući u obzir udaljenost kineskog tržišta (i trenutnu situaciju zabrane ulaska u zemlju) mnogo je isplativije unajmiti treću stranu odnosno agenciju za proveru kvaliteta robe u Kini

Oni za vas mogu izvršiti kupovinu uzorka gde bi jedan poslali Vama a drugi zadržali za sebe. Kada je vreme za inspekciju, agent će prilikom posete fabrici upoređivati taj “zlatni” uzorak sa proizvedenom robom. 

Sva roba “mora” biti ista kao i uzorak koji ste dobili!

TRANSPORT I OSIGURANJE POŠILJKE

Nakon uspešno završenih svih prethodnih, preostaje još samo jedan korak – izvoz i transport robe do Vašeg skladišta.

Bilo da je potreban avio ili brodski (FCL,pun kontejner ili LCL,zbirni) transport iz Kine, trebaćete špeditera ili agentaposrednika pri izvozu koji će za vas izraditi potrebnu prateću dokumentaciju i organizovati siguran transport robe.

Kako osiguranje nije mandatorno, potrebno je da to posebno naglasite. Cena osnovnog osiguranja je oko 0.2% vrednosti robe u Kini (više o načinu obračuna premije osiguranja u ovom tekstu).

Kada je roba u odredišnoj luci (ili aerodromu) biće vam potreban lokalni špediter. Oni će  preuzeti robu, spremiti dokumentaciju za uvoznu proceduru, te organizovati transport do finalne destinacije.

To bi bilo to! Nadamo se da ste dobili nešto širu sliku. Već posle prvog uvoza čitav proces će vam biti daleko jednostavniji nego se čini sada, to vam garantujemo. 

Ukoliko i dalje imate nedoumice, slobodno nas kontaktirajte – tu smo da asistiramo i učinimo iskustvo pri uvozu iz Kine jednostavnim!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.