U prošlom tekstu smo pisali o procesu pronalaska proizvođača odeće, gde i kako ih pronaći i na šta obraćati pažnju pri odabiru. Nakon toga smo deo o jako važnom delu, kreiranju TECHPACK-a odnosno dokumentu koji sadrži tačno definisane karakteristike proizvoda. 

Bez jasno definisanih specifikacija ne preporučujemo da se upuštate u nabavku – na taj način kupujete “mačku u džaku” i izlažete se riziku kupovine neodgovarajućeg proizvoda.

U nastavku teksta ćemo pisati dalje o koracima uz pomoć kojih ćete biti sigurni da je proizvod koji plaćate upravo proizvod koji ćete i dobiti. Uz same korake ćemo i navesti savete kako minimizirati troškove:

 • Organizovanje I kupovina uzorka
 • Pregovaranje o količini
 • Provera kvaliteta
 • Testovi usaglašenosti sa standardima
 • Osiguranje I transport robe iz Kine

PROIZVODNJA UZORAKA I TESTIRANJE

Čestitamo! Došli ste do dela gde ste sve vezano za speficikaciju proizvoda dostavili, i isto je prihvaćeno od strane dobavljača. Sada je “samo” ostalo da se ugovoreno proveri. Jedno je sigurno, ne želite da kupite veliku količinu robe na osnovu usmenog dogovora. Ono što sledi je uzorkovanje odnosno provera robe izrađene po vašim specifikacijama.

Ne očekujte da će uzorak biti zadovoljavajući iz prvog puta. Krivudav šav, lošiji materijal, neodgovarajuća boja itd.– sve su to stvari koje se mogu desiti. Za neke “falinke” postoje razlozi za neke ne tj. nastaju usled manjka profesionalnosti i zanemarivanja detalja od strane proizvođača.

Savet: Poručite uzorke od više dobavljača. Planirajte da ćete svaki od uzoraka verovatno revidirati/prepravljati bar jednom.

Problemi pri proizvodnji uzoraka

Kako je potrebno napraviti samo jedan ili dva komada odeće, ograničenja i problemi sa kojima se možete susresti:

 • proizvođači mogu koristiti samo materijal koji imaju dostupan,
 • isti je slučaj I sa bojama, koristiće se standardne boje
 • ne mogu postaviti ušivnu traku/deklaraciju

Dakle 3 scenarija u kom ne dobijate uzorak koji je isti kao proizvod koji želite naručiti u velikoj količina. Složićemo se da majica u roskasto crvenoj, gramaže 150gr bez deklaracije znatno razlikuje od jarko crvene majice od 200gr sa ušivnom trakom koja sadrži sve potrebne informacije. 

Rešenje: ovo se sve može rešiti ukoliko ste spremni kupiti veće količine materijala/uzoraka. No, mislimo da nije vredno troška. Prvo isprobajte sa onim čime oni raspolažu. Na kraju krajeva, i oni žele napraviti i prodati dobar proizvod, potrudiće se da pronađu odgovarajuću boju, materijal, možda urade i ušivnu traku. Pitajte, insistirajte da naprave uzorak koji će biti isti po težini i dizajnu. Želite se uveriti da mogu napraviti izgled kakav želite sa određenim tipom tkanine. Boja, veličina i deklaracija se lako izrađuju po meri.

Cena uzoraka je između 50 i 100 USD, te za proizvodnju je potrebno od 7-14 dana.

MINIMALNA KOLIČINA PROIZVODA (MOQ)

Pri uvozu odeće iz Kine, MOQ se razlikuje od proizvođača do proizvođača. Razlog tome je što proizvođači odeće često moraju nabaviti određenu količinu materijala koja se najčešće meri po boji i tipu.

Dobavljači odeće ne postavljaju samo MOQ zahteve po dizajnu, već i po boji, tkanini i veličini.

 • MOQ po tkanini
 • MOQ po boji
 • MOQ po veličini

Veoma je moguće da ćete dobiti ponudu koja uključuje sve 3 opcije.

Smanjivanje minimalno zahtevane količine

500 komada po SKU odnosno modelu (npr. bela, xl, 180gr 100% pamuk, polo majica) nije preterano velika količina. Međutim, većina kupaca ne kupuje samo jedan model. Stoga, MOQ zahtev od 500 komada po modelu se množi sa brojem SKU-a u vašoj porudžbenici. To će već da bude veća brojka.

Preporuka kako smanjiti MOQ:

 • koristite isti materijal i boje na što više SKU-ova.

Ova strategija pruža dodatnu korist niži troškovi testiranja. Testovi se vrše uglavnom na vrsti i boji tkanine. Stoga se troškovi ispitivanja usaglašenosti mogu znatno smanjiti ograničavanjem vrste tkanina i boja korišćenih za proizvodnju vaše robe.

Naravno, takođe možete pitati direktno da se smanji minimalna zahtevana količinaPregovarajte! No, očekujte da će smanjenje količine verovatno rezultirati povećanom cenom.

KONTROLA KVALITETA ROBE

Problemi kvaliteta su neminovna pojava u manjoj ili većoj meri. Kako nije moguće nadgledati i upravljati proizvodnjom svakog proizvoda pojedinačno, tu i tamo će se “falinke” pojaviti. No, greškama pri proizvodnji je moguće upravljati i kontrolisati ih tako da budu na prihvatljivom nivou i samim tim da ne nose velike gubitke.

Postoje nekoliko vrsta kontrole kvaliteta robe, no u slučaju nabavke tekstila najčešći  je provera nakon proizvodnje. Kada se radi o velikim količinama roba se pregleda nasumičnim uzorkovanjem (AQL metod), dok u slučaju manjih količina svaki proizvod se pregleda zasebno. Problemi na koje se obraća pažnja su:

 • Na oko vidljiva oštećenja
 • Veličine i dimenzije
 • Vezovi
 • Etikete
 • Boje
 • Pakovanja

Za obavljanje kontrole kvaliteta, sve što treba je da dostavite agentu techpack i paking listu (koja takođe sadrži podatke o dobavljaču) uz napomenu na šta posebno želite da se obrati pažnja pri proveri. Cena ovog tipa usluge je od *250 USD/dan. Unapred možete proveriti sa agentom, koliko će okvirno biti potrebno vremena za inspekciju. Obično se radi o jednom radnom danu odnosno 8 časova.

*Cena u velikoj meri zavisi od količine robe.

U slučaju da roba ne prođe proveru, nikako ne uplaćujte preostali novac već tražite od proizvođača da zameni proizvode koji nisu prošli test kvaliteta.

Ukoliko vam je potrebna ova usluga, možete nas kontaktirati putem mejla info@partnerinchina.com

LABORATORIJSKO TESTIRANJE

Testovi usaglašenosti koje ste dobili na početku od strane proizvođača su dovoljni u procesu odabira dobavljača. No, vi radite potpuno novu proizvodnju tako da testovi urađeni u prošlosti samo pokazuju da fabrika MOŽE dobiti  sertifikate. Sada je potrebno da se dobije potvrda za vašu robu odnosno materijal i na osnovu uzoraka koje vi ili agent odredite.

Ovde nikako ne želite dopustiti da proizvođač bira uzorak i pošalje na testiranje. Razlog tome je što se dešava da se namenski uradi nekoliko komada robe superiornog kvaliteta i ti se pošalju na testiranje što dovodi do ishoda koji vama definitivno ne odgovara. Dakle, tražiti od agenta pri kontroli kvaliteta ili eventualno od agencija koja će raditi ispitivanje da prikupe uzorak.

Treća strana odnosno akreditovana laboratorija proverava usaglašenost sa standardima ili se proverava  nivo i prisustvo supstanci poput olova i formaldehida. Lista testova koje možete uraditi:

 • REACH
 • Hemikalije
 • Teški metali
 • OEKO tex standard 100
 • California Proposition 65

Napomena: kod dečije odeće laboratorijsko testiranje je MANDATORNO!

Po završenom testiranju, izveštaj se dobije u PDF fajlu. Cena testiranja ovisi o broju materijala, boji i tipu testa. Cena se kreće od 400-900 USD za testiranje <5  modela.

TRANSPORT ODEĆE IZ KINE

Odeća je proizvod velike zapremine, pa je tako ekonomski najoptimalnija opcija kontejnerski transport. Osim u slučaju uzorkovanja i slanja malih testnih količina, kada je isplativije pošiljku slati avio prevozom. Cena kontejnerskog transporta zasnivaja se na tri faktora: paritet, zapremina, i finalna destinacija. Više o ceni brodskog saobraćaja možete pročitatu u ovom tekstu.

Pre otpremanja pa čak i pre plaćanja, potrebno je potvrditi pakovanje robe.

U slučaju da pakovanje nije prethodno ugovoreno po vašim zahtevima, mnogi dobavljači će koristiti jeftinu i nekvalitetnu izvoznu ambalažu što može dovesti do lakšeg oštećenja robe pri transportu (svakako ovo možete sprečiti inspekcijom pre otpremanje pošiljke).

OSIGURANJE ROBE

Došli smo skoro do kraja teksta, te bilo bi greška ne spomenuti osiguranje robe pri izvozu iz Kine. Kada ste prošli sve od gore navedenog, za mirniji san, preporučujemo da osigurate pošiljku. Posebno je se radi o jako niskoj naknadi (postoje i premium opcije osiguranja). Kako osiguranje nije podrazumevano, napomenite špeditera da želite osigurati pošiljku.

Bez osiguranja robe, u slučaju da je teret oštećen tokom transporta, brodar ne plaća naknadu. Osnovno osiguranje iznosi 0,002%, gde se roba osigurava na 110% FOB cene. Kada je roba osigurana, tada pošiljka spada pod CIF paritet.

Dozvola za uvoz tekstila obično nije potrebna. No, pre nego bi započeli nabavku, proverite ipak sa lokalnim špediterom ili carinom direktno. Pri uvozu moguće je da vam traže potvrdu o poreklu robe odnosno Country of Origin Certificate koji vam dobavljač ili špediter može izdati.

Nadamo se da je ovaj članak od pomoći. Ukoliko i dalje imate nejasnoća ili trebate naše usluge pri kupovini i izvozu iz Kine, kontaktirajte nas putem mejla info@partnerinchina.com


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.