Da li je potrebno osigurati pošiljku pri izvozu? Ukratko, da! Posebno iz razloga što je cena osiguranja jako niska.

Najsvežiji primer koji ukazuje na potrebu osiguranja robe je situacija koja se trenutno dešava u Sueckom kanalu. Mega brod veličine 4 fudbalska stadiona natovaren sa preko 20 000 kontejnera bio je zaglavljen 7 dana.

Na sreću brod je oslobođen a teret je ostao netaknut, no moglo se desiti da se roba ošteti ili potpuno uništi u procesu. Osiguranje od gubitka, delimičnog ili potpunog oštećenja, zaštita od kašnjenja isporuke robe su neke od dostupnih polisa osiguranja. 

osiguranje brodskog transporta robe

U nastavku pročitajte više prednostima i vrstama osiguranja, savetima, te kako kupiti i koliko košta osiguranje robe iz Kine.

ZAŠTO OSIGURATI ROBU?

Uvoznici neretko se odlučuju ne kupiti osiguranje iz razloga što se dodatno plaća i “što se oštećenja ne dešavaju često”. 

Prvi razlog je tačan, drugi takođe s’tim što bi se tu trebalo postaviti dodatno pitanje: da li zaista želite rizikovati da ostanete bez novca i robe zbog naknade koja je zaista minimilana?

Pošiljke su izložene velikom spektru rizika i opasnosti. Već od izlaza robe iz skladišta dobavljača, pa sve dok do finalne adrese uvoza, roba će menjati načine transporta i biti pretovarana nekoliko puta (ručno i mašinama). Najčešći rizici pri transportu robe su:

 •        Oštećenje usled neodgovornog rukovanja
 •        Krađa i gubljenje robe
 •        Nesreće poput potonuća plovila, pada aviona, ili požara transportnog vozila
 •        Izloženost robe neodgovarajućim uslovima (slanoj vodi, visokoj ili niskoj temperaturi i sl.)

Na ove rizike uvoznik odnosno kupac robe teško da može uticati jer se roba predaje na rukovanje trećim licima. Kompanije za transport u ovom procesu nastoje minimizirati svoju odgovornosti za gubitak ili oštećenje robe. Istovremeno kupcu nude osiguranje kao vid zaštite

Koji tip osiguranja izabrati za pošiljku

VRSTE OSIGURANJA

U ponudi je više vrsta osiguranja koji odgovaraju različitim potrebama. Ukoliko niste sigurni koji tip osiguranja trebate, konsultujte svog špeditera ili agenta preko kog kupujete robu u Kini. 

 1. Pojedinačno osiguranje – za uvoznike koji retko uvoze, ova opcija pruža pokrivenost tereta sve dok ne stigne do vas. Najzastupljenija je među uvoznicima koji uvoze nerednno.
 2. Otvoreno osiguranje – Idealno za kupce koji uvoze tokom cele godine. Po nižim cenama pruža se pokriće svih pošiljki na godišnjem nivou.
 3. Pokrivenost svih rizika – Štiti teret od svih potencijalnih pretnji. Iako važe određena ograničenja, ova vrsta osiguranja slična je planu punog pokrića.
 4. Osiguranje od određenih rizika – ovaj vid osiguranja može zaštititi teret od neisporuke, sudara, lošeg vremena, krađe i dela prirodnih sila.
 5. Opšta prosečna pokrivenost – Za okeanski transport, u slučaju da brod ima tehničkih problema na moru, svi vlasnici tereta moraju da učestvuju u troškovima nadoknađivanja opravke. Ovaj tip osiguranja vas osigurava od ove odgovornosti.
 6. Osiguranje pri skladištenju – Ukoliko trebate skladištiti robu na duži period, ova vrsta pokrića može dobro doći da se zaštitite od gubitaka ili oštećenja nastalih tokom skladištenja proizvoda.

Zbirne (LCL, pošiljke manje od kontejnera) i avio pošiljke iz Kine su pogodne za većinu  rizika. U ovom slučaju roba se pretovara više puta, pa je tako i veći rizik od oštećenja ali i gubljenja dela ili čitave pošiljke.

Najmanji rizik od oštećenja i gubljenja je pri FCL odnosno pošiljkama punog kontejnera jer se po utovaru robe kontejner pečatira i ne otvara se sve do uvoza.

KOLIKO KOŠTA OSIGURANJE?

Najčešća vrsta osiguranja pošiljki je OSNOVNO POJEDINAČNO OSIGURANJE – kupuje se preko špeditera ili svog posrednika za kupovinu u Kini. Tokom ugovaranja uslova i cene transporta iz Kine, napomeniti da želite i dodatno osiguranje pošiljke. Cena ovog osiguranja je 0.5-2% nabavne vrednosti robe.

Kako bi izračunali cenu koštanja osiguranja, prvo se odredi vrednost koja se osigurava:

vrednost robe + cena transporta * stopa osiguranja * 10% = osigurana vrednost

Nakon toga možemo izračunati trošak tako što pomnožimo osiguranu vrednost sa stopom osiguranja, u ovom slučaju 2%:

Osigurana vrednost * 0.02 = Cena koštanja osiguranja

Kod ovog tipa osiguranja roba je osigurana na 110% vrednosti. Dakle u slučaju isplaćivanja premije Vama će biti isplaćeno 110% vrednosti robe.

Ukoliko ste “bili te sreće”, čim saznate da je vaša pošiljka oštećena, izgubljena ili ukradena, podnesite zahtev za isplatu odštete što je pre moguće.Proces naplate može trajati od 30 dana do 3 meseca. Sve zavisi od okolnosti. 

Obavezno se informišite o vremenskim ograničenjima za podnošenje zahteva.

paritet i osiguranje robe u kini

ČESTA PITANJA VEZANA ZA OSIGURANJE ROBE

Da li sam osiguran ako se nešto dogodi kada se roba prevozi od fabrike do broda ?

Postoje dve ključne komponente u ovom slučaju: INCOTERMS-paritet i vrsta polise. Ako je roba pod paritetom FOB, Vaša roba je osigurana od strane dobavljača do ukrcaja na brod. Nakon toga se dešava prenos vlasništva na vas te je potrebno dodatno osiguranje.

Da li će osiguranje pokriti punu prodajnu vrednost mojih proizvoda?

Osiguranje tereta pokriva troškove robe do odredišta, a ne krajnju prodajnu vrednost.

Postoji li nešto što polisa osiguranja ne pokriva?

Ovo je delom „siva zona“ jer će se pružaoci transportnih usluga pobrinuti da minimiziraju svoju odgovornost kad god je to moguće. Neke polise moguće neće pokrivati:

 • nemar pri uvozu
 • odbijanje, zaplena ili odlaganje od strane carine
 • gubitak ili štetu nastalu ratom, neredima, građanskim nemirima
 • neuspeh plaćanja

Iako osiguranje nije mandatorno da bi se izvršio uvoz robe iz Kine, i uprkos tome što se nesreće ne događaju često, naša preporuka je da osigurate svaku pošiljku. Kako i narodna poslovica kaže “bolje sprečiti nego lečiti”!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.