Verovatno jedna od najčešćih nedoumica i nepoznanica u samom procesu uvoza iz Kine, koliko košta transport iz Kine? Kao i koji tip kontejnera postoje za sam transport i gde fizički roba dolazi kada je u pitanju uvoz robe za područje Balkana? 

Ovo su neka od veoma čestih pitanja uvoznika pogotovo onih koji tek žele da započnu biznis i uvoz robe iz Kine. U nastavku ovog bloga možete pronaći odgovore na ova pitanja uz napomenu da sve zavisi ipak od slučaja do slučaja i da je ipak najbolje da nas kontaktirate za konkretnu ponudu vezanu za kontejnerski transport robe iz Kine.

Bitne luke za transport robe iz Kine

Ukoliko uvozite robu iz Kine vrlo verovatno je da će otpremna luka biti Dalian, Ningbo, Qingdao, ili Shenzen. Ovo su najčešće otpremne luke za područje Balkana pa tako i za Srbiju. Najčešća odredišna luka ka Balkanu za robu iz Kine manje od kontejnera (LCL transport) je Kopar u Sloveniji, a za pun kontejner (FCL transport) je luka Rijeka u Hrvatskoj. Dakle, gotovo sva roba koja se uvozi iz Kine u Srbiju dolazi preko luke u Rijeci za cele kontejnere i Koper za manje porudžbine. Dalji transport do odredišta ide kamionom odnosno drumskim putem. Tranzitno vreme do odredišne luke iznosi oko 30 dana i potrebno je još 7-10 dana za pretovar, izvoznu dokumentaciju i transport do krajnjeg odredišta.

Cena kontejnerskog trasporta iz Kine

Cene naravno zavise od konkretnog slučaja do slučaja, no ovde ćemo spomenuti okvirne cene. Najveći uticaj na cenu ima tip i veličina kontejnera kao i vremenu otpremanja, odnosno da li je sezona ili ne. Referenta cena za FCL pošiljke, odnosno transport celog kontejnera 20ft iz Kine do luke Rijeka kreće od 900$. Iskoristivi prostor odnosno zapremina ovog kontejnera iznosi oko 29 metara kubnih. Špediterski troškovi u odredišnoj luci (POD) za FCL kontejner iznosi 400-500$.

U ukupne troškove FCL kontejnerske nabavke ulaze:

  1. brodski transport i osiguranje
  2. špediterske usluge u odredišnoj luci
  3. lokalne špediterske usluge (uvoz, takse, okvirno 200$)
  4. porez i carina
  5. transport do finalne adrese

Cena za LCL pošiljke (manje od kontejnera) iz Kine zavisi o polaznoj luci i naravno količini robe. Referenta cena je 25$ po kubnom metru i u cenu je uključeno osiguranje i troškovi izvoza iz Kine. Ostali, zavisni troškovi u odredišnoj destinaciji za LCL pošiljke uključuju: osiguranje u luci, istovar i pretovar robe (naplaćuje se po mernoj jedinici), špediterske usluge, T1 dokument, uvozna taksa CISF,  skladištenje (naplaćuje po mernoj jedinici), CAF ili razliku u valutnoj razmeni, takse. Referentno, ukupni zavisni troškovi za LCL pošiljku od 1-5m3 su oko 400$  (bez transporta do odredišne adrese).

Najčešći uslovi (pariteti) kupovine robe: EXW (cena u fabrici), FOB (roba na utovaru u luci – najčešće u upotrebi), CIF (plaćen transport I osiguranje do odredišne luke).

Ključ u ruke za uvoz iz Kine

Postoje naravno i usluge po principu “ključ u ruke” što se tiče same nabavke robe iz Kine i transporta do odredišta. Po plaćanju robe i zavisnih troškova kupcu ostaje samo da sačeka i skladišti robu na dostavnoj odnosno adresi firme. Dakle sve ostale prateće poslove možemo uraditi za Vas. Ovaj sistem se naziva DDP koji podrazumeva plaćene dažbine i dostava na odredišnu adresu. Ovaj paritet može da bude jako zanimljivo mnogima kojima je proces uvoza velika enigma i nepoznanica. Isto tako, ukoliko radite prvi put uvoz iz Kine, ili ukoliko nemate dovoljno ljudskih resursa i vremena za samu organizaciju transporta robe iz Kine ovo predstavlja najbolji način da roba bezbedno i na vreme stigne na Vašu adresu. “Ključ u ruke” usluge se odnose samo na FCL nabavke odnosno velenabavku iz Kine.

Za tačnu procenu troškova, dovoljno je da nam dostavite paking listu i poslaćemo Vam tačne, sveukupne troškove uvoza iz Kine do krajnje destinacije. Bilo da se radi o brodskom, avio, železničkom ili drumskom transportu, budite slobodni da nas kontaktirate putem mejla info@partnerinchina.com, dostavićemo ponudu u roku od 24h.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.