Kina je najveća izvozna ekonomija na svetu, ali drugo mesto na listi najvećih uvoznika, ovo tržište čini jako bitnim proizvođačima širom sveta. Izvoz i prodaja na kineskom tržištu je privlačna zbog velike populacije (potrošača) i vrtoglavo brzog rasta ekonomije i kupovne moći. Potražnja za luksuznim proizvodima, sirovinama ali i tehnologiji je ogromna. No, kako bi ušli na tržište naravno potrebno je da imate pouzdanog uvoznika ili još bolje distributera. Sledi lista od 4 predloga kako pronaći kupce u Kini:

1. CIIE (China International Import Expo)

Kineski sajam uvoza, ujedno najveći u Aziji, prvi put je održan u novembru 2018. Godine. Tada je privukao više od 3600 kompanija iz preko 172 zemalja i regija. Prema brojkama sa njihovog vebsajta, prvi CIIE privukao je više od 150 000 kupaca, i potpisanim ugovorima o uvozu robe, tehnologija i usluga, ukupne vrednosti oko 57,83 milijardi USD. Ukoliko imate kvalitetan proizvod, kog možete da proizvedete u velikim količinama, ne tražite dalje, već registrujte svoj izložbeni prostor na sajmu i pravac Šangaj. Za više informacija posetite njihovu veb stranicu: https://vvv.ciie.org

2. Industrijski sajmovi

Neovisno u kojoj ste industriji, u Kini će biće održana bar 2-3 sajma godišnje baš iz vaše branše. Kako biste pronašli takve sajmove sve što je potrebno jeste da ukucate u gugl pretraživač (na engleskom) “industrija + sajam + kina” i zasigurno ćete dobiti potrebne informacije. Takođe možete posetiti ovaj sajt i po datumima i mestu održavanja možete proveriti nadolazeće sajmove: https://www.tradefairdates.com/Fairs-China-Z47-S1.html

fairs china

Posebno ćemo napomenuti sajam hrane i pića (ujedno jedna od najtraženijih kategorija robe za uvoz u Kinu) – CFDF odnosno China Food and Drinks Fair.

Pokrenut 1955. godine, CFDF je jedan od najvećih sajmova iz industrije hrane i pića. Održava se dva puta godišnje na izložbenoj površini od više od 100.000 kvadratnih metara, sa oko 30.000 preduzeća i 150.000 kupaca posetilaca. Ovde se mogu izlagati vina, alkoholna i nacionalna pića, hrana i sokovi, začini. Više informacija putem vebsajta.

3. Carinski podaci

Sa pravim carinskim kodom (HS code) ili tarifnom glavom proizvoda možete pronaći relevantne podatke i uvoznika u bazi carine Kine. Obično u ovim podacima dobijate i informacije o vrednosti i frekvenciji uvoza određenog uvoznika, tako da ovakav pristup traženje može biti jako isplativ. Treba napomenuti da kao i prethodni načini pronalaska uvoznika nije besplatan te da je i ove podatke potrebno kupiti.

4. Veletržnice

U Kini postoji veliki broj industrijskih veletržnica, gde možete lično pronaći kvalifikovane distributere ili uvoznike. Većinom su koncentrisani u velikim centrima poput Guangzhou, Shenzhen, Yiwu ili Hong Konga. Opet jednostavna pretraga interneta uz ključne reči će vam dati relevantne informacije. No kako je ovo slučaj gde vi doslovno hodate od jedno do drugog potencijalnog kupca, nismo sigurno koliko će vas to biti primamljiva opcija uzimajući u obzir da ovi marketi mogu biti poput gradova srednje veličine u Srbiji. Ali ako ste već u Kini i imate slobodnih nekoliko dana, zašto ne, zasigurno neće skoditi.

Pored gore navedenih načina pronalaska kupaca u Kini, uvek možete poslati upit nama direktno. Uključite što više informacija o vašem proizvodu u mejlu ili zakažite besplatne konsultacije na temu uvoza u Kinu putem ove forme. 

Categories: Saveti

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.