Kupovina pre najvećeg, najvažnijeg i ujedno najdužeg državnog praznika, Kineske nove godine, zahteva detaljnu pripremu. Kako bi bili sigurni da će Vaša porudžbenica biti isporučena u roku, potrebno je započeti proces na vreme!

Kineska nova godina nema fiksan datum i počinje na mladi mesec u periodu između 21. januara i 20. februara. Slavlje počinje veče pre prvog dana godine (slično kao kod nas doček) i traje narednih 15 dana. Završava se letnjim festivalom lampiona koji se slavi 15 dana. 

Zbog svega gore napisanog ukoliko nemate spremne zalihe, te ipak planirate kupovati pre “Lantern Festival-a”, neophodno je da unapred isplanirate i započnete čitav proces. 

Sa Vaše strane, kao kupca, nema mnogo promena dok je na strani proizvođača potpuno druga priča pre i posle kineske Nove godine. Smatra se da je upravo ovaj praznik najveća migracija ljudi modernog doba. Iz ovog razloga je jako teško proceniti vremenski okvir proizvodnje i kasnije isporuke robe. 

Kako bi sve ovo predupredili i kako ne bi imali problema pročitajte u nastavku bitne stvari koje Vam mogu biti od velike koristi prilikom uvoza robe iz Kine u vreme kineske nove godine.

Zbog velike udaljenosti, radnici neretko putuju u jednom smeru po 4-5 dana kako bi došli kući i proslavili praznik!

Ukoliko ste već u situaciji da morate uraditi nabavku u ovom periodu, te kako bi bili sigurni da će Vaša porudžbenica biti izvršena i biti na vreme spremna na utovar, obratite pažnju na listu u nastavku.

Top 5 saveza za uvoz robe iz Kine pre kineske Nove godine

  1. Pripremite se na vreme, proverite stanje i inventar, i projekciju prodaje.
  2. Odmah od dobavljača tražite vreme proizvodnje (lead time) i napravite kupoprodajni ugovor sa klauzulom “dostava na vreme” (u slučaju kašnenja dobavljač plaća penale). Planirajte porudžbenicu minimum 2, poželjno 3 mjeseca pre Nove godine (ukoliko je lead time 4-5 sedmica).
  3. Organizujte inspekciju tokom proizvodnje. Većina fabrika ima prepunjen proizvodno-prodajni kapacitet u ovo vreme. Na ovaj način možete umanjili greške i nepravilnosti ili ih uočiti na vreme, tako da se ne poremeti raspored utovara i otpremanja pošiljke.
  4. Zakažite utovar na brod bar 7, idealno 15 dana pre početka praznika.
  5. Računajte da je i drumski saobraćaj usporen, te zakažite transport bar 5 dana pre datuma utovara.

Takođe, imajte na umu da je praksa kineskih špeditera da podignu cene usluga transporta za vreme praznika!

U slučaju da Vas ipak zakači praznik, te da Vam roba ostane u Kini, računajte da će roba verovatno biti “zaključana” do 4 sedmice od početka praznika.

Kao što možete da vidite, nabavka robe iz Kine u periodu oko tradicionalne kineske Nove godine može biti dosta otežan i stresan. Kako bi izbegli probleme i neprijatnosti najbolje je robu i sam transport robe ugovoriti na vreme. Informišite se unapred i na koji dan pada kineska Nova godina kako bi mogli lepo da uradite planove jer kao što smo već pomenuli, kineska nova godina nema fiksni datum i može varirati mesec dana.

Ukoliko Vam je potrebna dodatna sigurnost pri kupovini ili pomoć pri izvozu, kontaktirajte nas putem mejla sales@partnerinchina.com


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.