Nabavka iz Kine u post-kovid eri, šta očekivati i čemu se nadati u 2021. godini? 

Jedno je sigurno, poseta kontinetalnom delu Kine je gotovo nemoguća. Takođe, realno je očekivanja rasta cena robe i transporta.

Šta možete uraditi vezano za dobavljače, logistiku, i kako se prilagoditi uvozu robe iz Kine u 2021, pročitajte u nastavku. 

koraci za prvi uvoz iz kine

Ukoliko uspete da dođete u Kinu, odmah sa aerodroma, karantin u trajanju od 14 dana je mandatoran. Nakon toga 1-2 sedmice u delu grada gde ste rezervisali smeštaj. 

Kako bi započeli lanac nabavke i održali ga stabilnim, uvoznicima preostaje saradnja i angažovanje posrednika tj. agencija za kupovinu u Kini.

Transport najverovatnije ostaje i dalje preskup! Više se ne govori o tome kada bi cena kontejnera iz kineskih luka mogla biti približna prošlogodišnjoj. Isto važi i za cene sirovih materijala odnosno nabavne cene robe. 

ŠTA OČEKIVATI OD DOBAVLJAČA

1. Blokada poslovanja više nije aktuelna

Ukoliko Vaš dobavljač tvrdi da su “zaključani” te da proizvodnja ide sporije ili je stopirana, budite uvereni da se radi o nečemu drugom. 

U vreme pisanja ovog teksta u Kini ne postoji niti jedno rizično područje. Svi rade sa punim radnim vremenom i rasporedom.

Ovde se pre radi o tome da dobavljači rade ograničeno jer nemaju dovoljno radnika. Ovo je moguće usled masovnih otpuštanja u proteklom periodu radi smanjivanja operativnih troškova.

2. Cena sirovina raste

Rast cena sirovine je aktuelan od početka 2021. godine. Zaista jeste. 

No, upravo je to situacija koju dobavljači mogu pokušati iskoristiti i “napumpati” cene pod izgovorom uvećanih cena sirovih materijala. 

Uvek nastojte proveriti cene kod više dobavljača kako bi bili sigurni da to nije slučaj “samo” sa Vašim dobavljačem. 

Takođe, moguće je da će se vaša roba proizvoditi materijalom koji je kupljen ranije. Dosta dobavljača ima zalihe materijala. 

Probajte, pregovarajte pametno.

Za očekivati je da dobavljač neće odati da je to slučaj, no kako poslovica kaže “bolje vrabac u ruci, nego golub na grani” – da li su voljni čekati “pravog” kupca ili vama prodati odmah po nižoj ceni nešto veću količinu. 

3. Odlaganje rokova isporuke

Transport robe iz Kine je i dalje dosta otežan. Kineska carina ne dozvoljava da se prazni kontejneri odmah vrate u Kinu zbog mogućnosti prenošenja virusa.

Broj dostupnih kontejnera je ograničen, pa je jako teško rezervisati transportno mesto. Usled i dalje velike tražnje robe iz Kine, brodari drže cene transporta jako visokim. 

Očekuje se intervencija kineskog ministarstva trgovine u cilju regulisanja uslova izvoza, jer situacija postaje jako nepovoljna za uvoznike iz Kine.

I ovde je slučaj kao i sa cenom robe – pošaljite više upita špediterima, agentima za kupovinu, ali i dobavljačima takođe. Uverite se da imate najbolju ponudu.

novi uslovi uvoza iz kine

KAKO SE PRILAGODITI USLOVIMA UVOZA IZ KINE U 2021

1. Angažujte treću stranu za proveru dobavljača

Nestabilni uslovi su stvorili “idealnu” priliku za fantom dobavljače. Jako veliki broj kompanija koje žele iskoristiti trenutnu situaciju. Takve firme se pojavljuju i nestaju preko noći.

Koristite specijalizovane agencije za proveru validnosti dobavljača u Kini. U roku od 24h možete dobiti potvrdu informacija poput:

  • Provera prirode posla dobavljača, 
  • proizvodni pogon i mogućnosti proizvodnje, 
  • broj zaposlenih i uslovi rada,
  • sudski sporovi, 
  • kreditni rejting.

Agencije izdaju svoje mišljenje na osnovu prikupljenih informacija prilikom posete fabrikama i iz privrednih registara, carine i slično. Na ovaj način ste sigurni da radite sa proverenim dobavljačem pre plaćanja obaveza i ulaženja dublje u saradnju.

2. Koristite “zaštitu plaćanja” prilikom poslovanja sa dobavljačima po prvi put

Plaćanjem putem Alibabinog Trade Assurance-a ili PayPal-a imate veći nivo sigurnosti da Vaš novac ili roba neće zauvek nestati. Ovi servisi zadržavaju uplatu i do 180 dana nakon otpremanja robe.  Tek nakon potvrde kupca da je sve u redu, novac bude prebačen na račun dobavljača. 

Naravno ova usluga nije besplatna, očekujte proviziju od 3-5%. Očigledno ovo nije posebno atraktivno rešenje pri plaćanju velikih vrednosti. 

3. Potraga za sigurnim metodama otpreme i kupovina osiguranja

Kako je već sugerisano u prethodnom delu teksta, uvoz iz Kine je postao rizičan ili bar rizičniji u odnosu na prethodne godine. 

No činjenica da je Kina i dalje najveća proizvodna sila, kupci (ali i dobavljači) trebaju stalno tragati za pouzdanijim i sigunijim načinima kupovine i transporta robe iz Kine.

Opcija otpremanja pošiljki iz Hong Konga je nešto što bi trebali razmotriti.

U poređenju sa unutrašnjom Kinom, Hong Kong ima dosta manje ograničenja. Slanje pošiljki koje sadrže baterije, prah, tečnost, neadekvatno sertifikovane proizvode, na ovaj način je “moguće”.

Nisu svi brodari i špediteri u mogućnosti organizovati pošiljke na ovaj način, stoga nastavite tražiti. Pouzdan agent-posrednik ovde može biti od pomoći takođe.

pouzdan dobavljač zlata vredi

4. Cenite stare dobavljače kao zlato

Ukoliko već radite uvoz iz Kine i imate mrežu pouzdanih dobavljača, čestitamo. Vaš lanac snabdevanja je sigurniji i stabilniji od uvoznika koji tek počinju nabavku robe iz Azije. 

Sada, više nego ikad je potrebno da negujete odnose sa njima, bez obzira da li trenutno imate porudžbenicu kod njih.  

Koristite video pozive, pošaljite čestitku, poruku, ili poklon. Dajte im do znanja da vam je stalo do njih i saradnje koju imate. Ukoliko do sada niste, sada je pravo vreme da instalirate WeChat! 

Ovo svakako nije jednosmerno, u istom ste čamcu, dakle i dobavljačima ste Vi bitni podjednako koliko i oni vama. Doći do novog kupca je teže nego pronaći dobavljača!

U konačnici možda nećete uvek dobiti najniže cene, ali bar imate stabilan i pouzdan lanac snabdevanja robe iz Kine. 

5. Angažujte agenta za nabavku 

Uloga agencije za posredovanje pri kupovini robe iz Kine je usled situacije sa COVID virusom, je skoro neophodna. Vi ne možete biti prisutni, stoga vam je potreban agent koji će predstavljati vas i interese vaše kompanije.

Uloga Agencije je zaista velika. Pružanje usluga i asistiranje pri:

  • odabiru i proveri dobavljača, 
  • poseti fabrikama, 
  • proveri robe u procesu proizvodnje ili tokom utovara, 
  • spajanju proizvoda više dobavljača u jednu pošiljku, 
  • pronalaska najoptimalniju opciju transporta itd.

Pojednostavljeno, mogu biti “vaše oči i uši” na tlu Kine. Takođe, trgovinski sajmovi su se počeli vraćati u hale, pa tako možete putem agenta “prisustvovati” sajmu. 

Koliko još dugo će ova situacija da bude aktivna, još uvek se ne zna. Na sreću svih nas, napredak je vidljiv. Ne preostaje ništa nego da se fokusiramo na ono što radimo i u čemu smo najbolji.

Ukoliko imate pitanja, stojimo Vam na raspolaganju putem mejla info@partnerinchina.com


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.