Dolazi zima! nisu samo reči “Ned” Starka iz popularne TV serije “Igra prestola” već napomena o promeni godišnjeg doba, usled koje uvoznici robe iz Kine dobijaju glavobolju. Pored glavobolje, zimska sezona donosi i moguće finanijske gubitke usled kašnjenja robe. Kako bi izbegli aspirine i dodatne troškove potrebno je na vreme organizovati kupovinu i iskordinisati transport robe iz Kine

I pored klasičnih i dugoročnih vremenskih prognoza, priroda je uvek tu da nas podseti da je nepredvidiva i da čovek samo jedan mali atom na planeti koji nema uticaja već istoj treba da se prilagodi. Usled niskih temperatura i loših uslova na putu neretko se dešava kašnjenje i prolongiranje isporuke robe. 

U nastavku teksta pročitajte kako i na koji način organizovati uvoz i minimizirati troškove odgođenog uvoza tokom zimske sezone.

“Planiranjem unapred bićete u mogućnosti efikasnije rukovoditi novonastalom situacijom i na taj način izbeći dodatne troškove.”

Top 5 saveta kako da izbegnete probleme logistike iz Kine u zimskom periodu

Napravili smo listu od 5 saveta pomoću kojih možete izbeći probleme pri transportu i uvozu u zimskim uslovima te na taj način osigurati uspešniju sezonu.

 1. Skladišteodabir skladišta odnosno lokacije gde će roba biti skladištena u Kini. U slučaju prikupljanja robe od više dobavljača potrebno je odabrati lokaciju koja je ekonomski najisplativija. Svakako Vam nije u interesu da robu kupujete u centralnom delu Kine, skladištite u zapadnom delu, a izvoz i luka su u istočnom delu Kine. Optimalno skladište bi bilo ili bi trebalo biti na relaciji dobavljači – skladište – luka utovara. Lokacija skladišta nosi značajnu ulogu kada se radi o vremenu potrebnom za otpremanje robe.
 2. Pripremiti se za kašnjenje – nisu samo loši vremenski uslovi razlog kašnjenja, već i činjenica da se u ovom periodu obrađuje veliki broj pošiljki (period nakon sajmova i pre kineske nove godine). Dok se ne možete u potpunosti pripremiti za baš sve što Vašu pošiljku može zadesiti, evo nekoliko predloga šta možete uraditi:
  • Biti fleksibilan i imati dodatni plan (zalihe),
  • Isplanirati i započeti kupovinu na vreme,
  • Postarati se da dobijete mogućnost praćenja pošiljke (shipment tracking),
  • Brza dostava u kom slučaju plaćate dodatno ali dobijate robu u kratkom robu.
 3. Uvid u informacije i opcije transporta – počnite od rute koju ste već koristili i informacija koju znate o rokovima dostave. Proverite sa špediterom da li bi korišćenjem obližnjih luka i dostavnih ruta bilo brže i efikasnije. Takođe, jako važno, potvrdite tip robe koji je potrebno transportovati – ukoliko imate robu koja se može zalediti, obavezno razmislite o dodatnoj zaštiti od smrzavanja.
 4. Blagovremena komunikacija – Kašnjenja tokom loših vremenskih uslova i praznika će se verovatno desiti, no na Vama je da učinite sve da bi minimizirali kašnjenje. Jedan od načina kako to možete uraditi je tako što ćete na vreme započeti komunikaciju sa svim učesnicima pri procesu uvoza (dobavljači, agenti, špediteri). Jasno definisan stadijum izvozno-uvoznog procesa će olakšati posao svim uključenim stranama kao i omogućiti da se reaguje na vreme.
 5. Saradnja sa proverenim agentom – angažovanjem agenta za posredovanje pri kupovini i izvozu iz Kine može znatno doprineti celokupnom iskustvu pri uvozu i u konačnici nižim troškovima. Odabirom Agencije sa uhodanom mrežom dobavljača i špeditera, dobijate vrhunske uslove i cene uz sigurnost pri vremenu isporuke i dodatnu proveru kvalitete robe. Uz navedeno, čitav proces uvoza će proći sa manje stresa i Vašeg ličnog angažmana, što Vama daje mogućnost da se fokusirate na ono što je najvažnije – prodaju!

Ukoliko je poslednji korak ovog članka najbolje rešenje za Vas, pišite na info@partnerinchina.com, naši agenti će dostaviti ponudu već u roku od 48h.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.