Šta pitati dobavljača pre kupovine i uvoza robe iz Kine? Koja su to prava pitanja koja trebate postaviti proizvođaču pri traženju ponude?

Kao dodatak prethodnom blogu o target odnosno ciljnoj ceni, u nastavku pišemo o delu pregovaranja o ceni. Posebno u početku, potrebno je obratiti pažnju na veliki broj detalja, pa je moguće da će se nešto propustiti ili prevideti. Šta je bitno da definišete u samom startu i na taj način izbegnete promene cene ili dodatne troškove nakon što ste poručili robu?

pregovaranje o ceni proizvoda

Neovisno o paritetu pod kojim ste dobili ili tražite ponudu, uvek obratite pažnju na pakovanje robe! Neretko je slučaj da se pakovanje dodatno naplaćuje, stoga uvek proverite:

  • Da li je u cenu uključeno pakovanje?
  • Koji tip pakovanja je podrazumevan?
  • Kako se pakuje pri otpremanju odnosno izvozu?

Recimo, do proizvođača ste došli preko Alibabe. Na njihovoj stranici ste videli proizvod u lepom pakovanju. Tvrdi karton, u boji. Ugovorili ste cenu, uslove kupovine i isporuke. Platili ste robu, pošiljka je otpremljena iz Kine, konačno stigla na vašu adresu i… dobili ste robu koja je upakovana u plastične, prozirne vrećice!

Kako se ovo desilo i ko je kriv? Kartonsko pakovanje je lepše i kvalitetnije, ali se neretko i dodatno naplaćuje. Takođe, zauzima više prostora u kontejneru, što može uticati na cenu transporta posebno u slučaju slanja zbirne pošiljke. Iz ovih razloga se može desiti da dobavljač to neće ni spomenuti, bojeći se da ćete odustati od kupovine ako se za svaku jedinicu proizvoda cena poveća za trošak kartonskog pakovanja. Vi niste pitali, oni nisu napomenuli. Čini se kao Vaša greška.

Uvek proverite i usaglasite koji tip pakovanja je uključen u cenu.

Slično je i sa ugovaranjem OEM pakovanja odnosno označavanjem ili pakovanja robe pod vašim brendom. Ukoliko želite da na pakovanju bude Vaš logotip, pored pitanja „možete li to uraditi?“ potvrdite i pod kojim uslovima:

Da li se usluga dodatno naplaćuje?

Koliko će to da košta po jedinici proizvoda?

Označavanje robe odnosno štampanje deklaracije i apliciranje bar kodova ne spada pod OEM. Dobavljači će to često uraditi besplatno. Pitajte, ne škodi.

Poslednje ali ne i najmanje bitno – pri ugovaranju uslova i cene potvrdite da li se radi o robi koja je na stanju ili će se proizvoditi. Zašto je ovo bitno? Dobavljači su voljni(ji) prodati robu na stanju po nižim cenama kako bi se oslobodili zaliha!

Drugi put kada budete hteli poručiti istu robu (od istog dobavljača) možete se iznenaditi cenom koja je i do 20% veća usled troškova proizvodnje.

Očekujte i da dobavljači neće uvek otvoreno reći da se radi o zalihama. Uvek tražite da proizvodi budu proizvedeni za Vašu porudžbenicu. Na taj način ćete znati tačno šta očekujete naredni put. Takođe, roba koja je na stanju (i skladištena već ko zna koliko dugo) može imati i manja oštećenja, diskoloraciju i slično.

Ne zaboravite da sve ugovorene detalje i uslove kupoprodaje stavite u pisanu formu!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?