Na našem tržištu, prisutan je stalni trend povećavanja uvoza robe iz Kine. Ovakva situacija traje godinama, i to ne samo u Srbiji, već i u celom svetu.

Razne firme su uvidele da je veoma isplativo uvoziti robu na veliko iz Kine, pa se tako najčešće uvoze garderoba, obuća, nameštaj, elektronika i mnogo drugih proizvoda. Popularnost kineskih proizvoda raste iz dana u dan, i to je opštepoznata činjenica.

Ipak, velenabavka uvoza iz Kine, može da bude posao koji uopšte nije jednostavan, posebno ako niste ranije imali iskustva u spoljnoj trgovini, a i niste radili bilo kakav uvoz.

Upravo zbog toga postoje agenti kojima je ovo osnovni posao. Ako biste sve radili u sopstvenoj režiji, tada bi zarada koju očekujete jednostavno mogla nestati usled nekih nepredviđenih troškova, kao što su predugi rokovi dostave i transporta, te usled fluktuacija u deviznim kursevima…

Pored toga, mnogi vlasnici preduzeća ne poznaju carinsku i uvoznu regulativu, kao i mnoga kašnjenja koja nisu očekivana. Zbog toga je vaša najbolja odluka da angažujete naše agente koji bi radili za vas odabir i uvoz robe iz Kine. Njihov posao je da stalno putuju, te da organizuju sve što se tiče nabavke robe, transporta, špedicije, osiguranja. Ceo posao je zamišljen po sistemu “ključ u ruke“ – potrebno je da agenti nađu robu, potpišu ugovor, organizuju prevoz i transport do vašeg magacina u Beogradu. Na vama je samo da platite i sačekate robu u dogovorenom roku.

Dostavni magacin

Ovo što smo opisali, bio bi ceo postupak, ali naravno, tu postoje mnoge finese koje prate ovaj posao. Primera radi, bitno je da se što više sazna o robi koja se želi poručiti. To bi značilo da treba posedovati što više detalja, i to je zaista dobro – slika, video, link, opis i karakteristike…

Ovakvu specifikaciju je potrebno dostaviti agentu i zahvaljujući toj preciznosti mogućnost greške se svodi na minimum ili se u potpunosti eliminiše. Od vlasnika firmi je potrebno da tačno naglase kakvu robu žele, jer jedino na taj način će dobiti tačnu ponudu i proizvod.

Loš primer upita za ponalazak robe u Kini

Postoje i primeri loših upita. Na primer, ako klijent samo kaže –  Hoću da kupim traktor – to agentima ne znači apsolutno ništa. Jer, traktora ima raznih, odnosno, nisu navedene bliže karakteristike, niti smernice, pa ovde postoji jako velika verovatnoća da ono što bi se nabavilo u Kini može da ne zadovoljava potrebe naručioca i da dođe do nesporazuma.

Isto tako i ako se nabavlja tehnika. Nije dovoljno samo reći da su potrebni računari visokih performansi za firmu, već se mora precizirati koje su to karakteristike, odnosno: kakav procesor treba da bude, koliko RAM memorije da ima, koliki prostor na hard disku, da li mora da poseduje SSD disk, da li je neophodno da ima instaliran operativni sistem koji ima licencu, i slično.

Sve su to smernice koje olakšavaju našim agentima da što bolje razumeju vaše zahteve, želje i potrebe, pa da na iste adekvatno odgovore, te da ne dođe do bilo kakvog nesporazuma i nejasnoća. Zlatno pravilo je navesti što više specifičnih detalja i smernica kako bi se pronašao pravi proizvod i odgovarajućeg kvaliteta.

Dobar primer za pronalazak robe u Kini

Dobar zahte za uvoz robe iz Kine

Potreban je kućni punjač za mobilne telefone. Punjač treba da bude:

  • Tip: Brzi punjač
  • Ulaz: 220V
  • Tip utikača: EU utikač
  • Brzina punjenja: 5v/2a
  • Kabl dužine od 1,5 metara
  • Izlaz: Type-C priključak
  • Boja: Crno/Belo
  • Standardi: CE, EAC

Ukoliko vam je potrebna velenabavka robe iz Kine ili transport budite slobodni da nas kontaktirate.

Categories: Saveti

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.