KAKO DOBAVLJAČ UTIČE NA ISKUSTVO PRI UVOZU IZ KINE

Ukoliko imate iskustva pri uvozu iz Kine znate koliko je bitno imati pouzdanog i iskusnog dobavljača. Ako pak tek počinjete, bez sigurnog dobavljača se NE UPUŠTAJTE u nabavku!

Postavimo to ovako: imate bol u leđima i odlučujete posetiti doktora. Prilikom posete, poslednja stvar koju želite čuti jeste da je doktor upravo završio stručnu praksu.

Ono što želite jeste da Vas pregleda neko iskusan iz oblasti koja je vama bitna. Dakle, ne 28-o godišnji doktor opšte prakse već 50-to godišnji reumatolog!

Tako na isti način kada želite raditi uvoz robe, sigurniji ste ako radite sa dobavljačima koji godinama proizvode robu koja Vama treba i izvoze istu na vaše ili obližnje tržište!

Sadržaj teksta
  Add a header to begin generating the table of contents

  O tome kako pronaći dobavljača pisali smo ranije, a u nastavku ovog teksta pišemo o tome kako rad sa iskusnim proizvođačima utiče na celokupno iskustvo pri uvozu iz Kine!

  EFIKASNOST I BOLJE VREME ISPORUKE

  Proizvođači koji znaju šta rade moći će efikasnije pristupiti proizvodnji

  Na osnovu vašeg zahteva (upotreba, modifikacija karakteristika i sl.) oni će unapred odrediti najbolji način na koji se roba može proizvesti. Na taj način se izbegavaju iznenađenja i nepotrebna odlaganja pri proizvodnji.

  Slučaj kod manje iskusnih proizvođača neretko je takav da se problemi rešavaju nakon što nastanu, (što vi saznate kontrolom kvaliteta tokom ili nakon proizvodnje) kada je već “kasno”.

  Efikasno planiranje proizvodnje svakako utiče na vreme potrebno za otpremanje robe. Dakle, bolja efikasnost kao rezultat omogućuje kraće vreme isporuke. 

  Sa trenutnim uslovima i cenom transporta iz Kine definitivno  je najbolje otpremiti robu “juče ili evenutalno danas“, odnosno, što pre je moguće. 

  Tendencija rasta cene kontejnerskog i avio transporta je i dalje aktuelna!

  BOLJE OPŠTE ISKUSTVO

  Pre poručivanja robe profesionalan dobavljač će pitati za tržište gde roba treba da se plasira. Ta informacija, u pravim rukama, znatno može uticati na vaše iskustvo pri nabavci iz Kine. Zašto?

  Nije sva roba napravljena i namenjena za prodaju na svim tržišta!

  Ne plasira se isti kvalitet za tržište npr. Slovenije i Južne Koreje. Roba i dalje može biti kvalitetna no koriste se drugačiji materijali i komponente. Razlozi tome su:

  • različiti proizvodni standardi/zahtevi tržišta i
  • platežna moć krajnjih kupaca.

  Ukoliko nema potrebe za određenim sertifikatom, cena proizvoda će biti niža (trošak za sertifikovanje proizvoda, fabrike uračunavaju u prodajnu cenu proizvoda).

  Ukoliko je tržište ekonomski slabije,  isti proizvod koji se prodaje negde drugo će “morati” biti prilagođen kako bi išao po nižoj ceni na “slabijem” tržištu.

  Dakle, težite da radite sa nekim ko pored iskustva u proizvodnji te robe, ima isto tako dug staž poslovanja/izvoza na tržištu gde ćete vi vršiti prodaju.

  VIP TRETMAN

  Uspostavljanje saradnje sa ozbiljnim proizvođačem nije lako ali vredi raditi na tome.

  Uložite vreme i resurse (radite domaći zadatak iznova i iznova) kako bi pronašli proizvođača koji odgovara vašim potrebama i zahtevima – isplatiće se!

  Stvar je u tome što pri saradnji sa ozbiljnim dobavljačem, vašu kompaniju ne tretiraju kao “još jednog kupca” već dobijate VIP status – posebnu pažnju, naročito nakon prodaje i isporuke.

  U slučaju da se nešto desi sa robom, oni su tu da pomognu da rešite problem što pre je moguće. Prvenstveno će umanjit šanse da stvari krenu po zlu, a ako ipak dođe do neželjene situacije, možete biti sigurni da će biti tu za vas.

  Nije retkost da nakon kupovine dobavljač sa Alibabe više i ne odgovara na poruke ili odgovara u razmacima od nekoliko dana kao što je to slučaj kupca čije smo negativno iskustvo pri uvozu iz Kine preneli u prošlom blogu. 

  "GUANXI" I NEGOVANJE PRIJATELJSTVA

  Jedna od najvećih prednosti i najcenjenih stavki prilikom poslovanja sa kineskim dobavljačima je “guanxi” ili slobodno prevedeno “poslovno prijateljstvo”! 

  Bilo gde drugo, poslovni subjekti će obavljati poslove zajedno iako se “ne sviđaju” jedni drugima. Dakle ne zbog prijateljstva, već iz čiste ekonomske koriste. 

  To neretko, nije slučaj u Kini. Ovde se ne radi o samoj realizaciji posla već o vezi i prijateljstvu. (Proveren način kako da započnete dobar “guanxi” sa vlasnicima kineskih kompanija je kvalitetan obrok i  baiđo odnosno kineska rakija.)

  Upravo odavde proizilazi i prednost našeg (fizičkog) prisustva u Kini – jaki odnosi sa dobavljačima!

  Naša mreža dobavljača sa kojima imamo izgrađene poslovne i prijateljske odnose donose prednosti poput boljih cena, proverenog kvaliteta robe, i mogućnosti rešavanja problema u bilo kom delu nabavke i transporta robe iz Kine.

  Nije svaki dobavljač pogodan za svakog kupca-uvoznika. Zato je jako važno i to što imamo veći broj dobavljača u svakoj od kategorija proizvoda koju radimo. 

  Na taj način vas možemo povezati sa odgovarajućim proizvođačem neovisno o količini robe koju trebate, a da pri tom ne razmišljate o kvalitetu robe.

  Pošaljite mejl na info(at)partnerinchina.com ili ostavite podatke putem kontakt forme i pozvaćemo vas u roku od 24h.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Step 1 of 3