Trenutna cena brodskog transporta je i do 500 procenata veća nego što je bila u ovom periodu 2019. i 2020. godine između određenih rutaOčekivalo se naglo opadanje cena nakon kineske nove godine, no to skoro da se nije desilo. Trenutne cene su za oko 2% niže nego su što bile početom februara. 

Kako potražnja za robom iz Kine ne pokazuje znakove usporavanja, rukovodioci vodećih transportnih kompanija smatraju da će se visoke cene zadržati do kraja drugog kvartala ove godine! Cena će dakle ostati “jaka” još neko vreme ali se očekuje blagi pad cena na svakih 14 dana.

ZAŠTO JE CENA VISOKA?

Najveći problem predstavlja situacija koju su sami brodari proizveli – nedostatak praznih kontejnera! Obično je “sezona” razlog povećanju cena transporta od decembra do kineske nove godine. No, taj period je završen a cena je i dalje nepromenjena.

Iz ekonomskih razloga, brodari po isporuci robe, ne žele slati poluprazne brodove nazad u Kinu. Sa druge strane pražnjenje i vraćanje praznih kontejnera u luku  je usporeno zbog situacije sa COVID-19. Ta usporenost doprinosi zagušenju luka, što utiče na čitav lanac nabavke i kretanja robe. 

Brodari, “ograničeni” ovim uslovima, na cenu dodaju troškove poput takse za zadržavanje kontejnera, doplate za neupotrebljenost opreme, sezonska naknada … sav taj teret dodatnog troška pada na uvoznike.

visoke cene transporta

ŠTA MOŽETE URADITI DA NE PLATITE VIŠE NEGO TREBATE?

  • Razmislite koji je način isporuke najbolji po vas. Brodski transport je daleko najjeftiniji, ali uz dugo vreme isporuke. Ako Vam je tranzitno vreme bitno, razmotrite avio pošiljku. Pogodnost pri avio transportu jeste ta da nema značajnijih zadržavanja robe, pa tako ni promene cene od trenutka slanja do zaprimanja robe.
  • Pre nego je roba spremna na utovar rezervisati mesto na brodu – preko Agenta za kupovinu u Kini ili špeditera, nije važno, samo to uradite na vreme! Ne želite da roba bude u Kini ni dana duže od perioda potrebnog za proizvodnju.
  • Redovno komunicirajte sa posrednikom. Ovo je uvek poželjno ali sada je važnije nego ikad – budite u stalnom kontaktu sa svim stranama uključenim u proces nabavke i uvoza. Tako ćete se bolje snalaziti i biti u toku sa svim promenama.
  • Zatražite više ponuda i uporedite kako biste bili sigurni da dobijate najbolju ponudu. Proverite uslove tj. uključene troškove u ponudi. Posebno u slučaju kada vam se jedna ponuda čini mnogo povoljnija od drugih. Razlike u ceni definitivno postoje, ali ne drastično velike.

Budite spremni na promene (organizaciono i finansijski) – duže tranzitno vreme, kašnjenje i odgode usled ograničenog kapaciteta. Špediteri nastoje da robu premeštaju bez dodatnih naknada, ali u ovom nestabilnom periodu neke stvari se mogu dogoditi van njihove kontrole.

Jedno je sigurno, transport ćete platiti dosta skuplje nego pre – no uradite sve kako ne biste platili ni cent više!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?