Da li mi je potreban agent za uvoz iz Kine? Da li ja to mogu sam? Koliko uloga agenta opravdava njihovu naknadu za usluge?

Preduzetnicima je profit najveći prioritet! No, upravo tu može nastati problem. Uz mogućnost brze zarade ili manjeg troška po nabavci javlja se “zaslepljenje prilikom” koje otežava dugoročni razvoj.

Skoro svi dobavljači u Kini imaju agenta prodaje koji govori engleski; komunikacija putem interneta je praktična; mogu kontaktirati putem Alibabe – da li je u redu da isključim svog agenta za nabavku i nastavim direktno sa fabrikom?

Osim ako niste u mogućnosti doći u Kini kada problem nastane, ne, nije u redu niti je pametno to uraditi!

ZAŠTO NE TREBATE ZAOBIĆI AGENTA U KINI

Prvenstveno ste došli do agencije tako što ste trebali nešto, proizvod ili uslugu. Izabrali ste agenta za pronalaženje i slanje robe iz Kine na osnovu  više faktora ali u konačnici na osnovu njihove sposobnosti da isporuče robu po ugovorenoj ceni i kvaliteti.

Ukoliko je uvoz bio uspešan te opet želite raditi nabavku, to znači da ste ostvarili profit ali i to da je agent ispunio svog deo posla.

Dakle uložen je trud, vreme, konekcije, i iskustvo sticano godinama kako bi pronašli najbolje rešenje i sigurno organizovali transport robe iz Kine

Ako ne prema pravilima fer poslovanja, onda iz etičkih razloga trebate biti otvoreni sa svojim agentom.

zašto nije kul zaobići agenta za uvoz iz kine

Kina je ogromno tržište, sa velikim brojem kvalitetnih proizvođača. Ali istovremeno i velikim broj prevaranata, što je bezbroj puta dovelo do lošeg iskustva prilikom samostalne kupovine preko Alibaba, DHGate, MadeInChina i sličnih sajtova.

Pogrešna veličina, količina, loše upakovana roba, loš kvalitet, ili kojim slučajem dostavljena pogrešna roba – dakle, nabavka može krenuti naopako. 

Šta tada možete uraditi, udaljeni 10 000 kilometara od Kine? 

Ukoliko ste u prilici da lično dođete i rešite problem, onda ok, Vaša kompanije je dovoljno velika da to može pokriti, verovatno Vam zaista i ne treba posrednik za kupovinu robe u Kini.

Ali ukoliko to nije slučaj, i nemate izgrađen odnos i pouzdanog agenta u Kini, onda ste u problemu!

ŠTA UZETI U OBZIR PRILIKOM DONOŠENJA ODLUKE?

Da li Vaš agent više ne donosi vrednost?

Šta očekujete od svog agenta nakon prolanaska dobavljača i robe? Koji su uslovi saradnje i obaveze obe strane (imajte to napismeno usaglašeno)? 

Ukoliko je agent trebao proveriti robu pre otpremanja, a nije to uradio, to bi bio dobar znak da preispitate njihovu ulogu u procesu.

  Kakav osećaj imate pri komunikaciji sa dobavljačem? 

  Da li Vam se odnos čini transparentnim? Da li su previše susretljivi?

  Ukoliko nemate 100% poverenja u dobavljača, razmislite još jednom da li bi trebali isključivati agenta.

  Da li ste pod stvarnim pritiskom konkurencije ili samo želite niže troškove?

  Da li zaista morate eliminisati svaki “dodatni” trošak pri nabavci? Da li je zaobilaženje agenta za uvoz jedini način da parirate ceni konkurenta? 

  Iznesite činjenice potkrepljene dokazima i donesite odluku!

  Uvoz iz Kine se može organizovati bez problema (uz pouzdanog dobavljača i špeditera). No, šta kada se ipak desi problem – koliko će ta nabavka zapravo da Vas košta?

  Korištenje usluga posrednika u Kini je kao putno osiguranje. Nije neophodno ali ga je jako dobro imati kada nastane problem!


  0 Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.

  Na koji način možemo pomoći?

  Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.