Generalno, za svako putovanje u neku drugu državu potrebna vam je putna isprava i eventualno viza. Neke zemlje koje su potpisale određene protokole dozvoljavaju putovanja i bez posebnih odobrenja samo uz važeću putnu ispravu (pasoš), dok neke zemlje zahtevaju pored pasoša i vizu, odnosno dozvolu za ulazak i boravak određene osobe na teritoriji strane države u određenom vremenskom periodu.

Što se tiče viznog rešima između NR Kine i Srbije situacija je sledeća. Obični srpski pasoš omogućava odlazak i boravak u Kini do 30 dana od datuma ulaska. Mali izuzetak je SAR HONG KONG gde možete boraviti bez vize do 14 dana, a SAR MAKAO dozvoljava boravak do 90 dana u 180 dana bez vize. To znači, da u NR Kinu može da otputuje bilo koji državljanin Srbije sa ispravnom i validnom putnom ispravom, što umnogome olakšava sam put, izbor avio prevoznika i umanjuje troškove samog puta. Da nije baš sve tako sjajno, pobrinule su se avio kompanije koje ne nude direktne letove između Srbije i NR Kine, pa će potencijalni putnici biti prinuđeni da traže alternativne rute sa jedim zaustavljanjem na nekom aerodromu koji ima bolju povezanost.

Takođe, državljani Bosne i Hercegovine i NR Kine mogu bez vize ulaziti i boraviti na teritoriji druge države do 90 dana, u bilo kojem periodu od 180 dana

Svakako bezvizni režim otvara vrata kako za turistički tako i poslovni procvat. Preduzetnicima iz Srbije i BIH se pruža prilika da lakše otputuju u Kinu u potrazi za dobavljačima i kvalitetnijim uvoznim rutama i uslovima. Takođe, pronalazak kupaca i distributivnih kanala za domaće proizvode, na velikom i nezasitom Kineskom tržištu sada zvuči realnije.

Mogućnost plasiranja i izvoza sirovina i gotovih proizvoda na Kinesko tržiste!

Odlasci na trgovinske sajmove poput “Canton Fair”-a u Guangžou, “Global Sources”-a u Hong Kongu ili nekom od brojnih sajmova širom Kine definitivno će Vam omogućiti pristup ‘prvoj ruci’ i ponudi direktno od proizvođača. Odlazak na sajmove poput “China International Import Expo” će Vam omogućiti da dobijete konkretne informacije o potražnji i ponudi određenog proizvoda ili sirovine. Takođe, posetom sajmova imate šansu da razgovarate direktno sa potencijalnim kupcem, uvoznikom ili distibuterom Vaše robe.

Uvoz izvoz robe iz/u Kinu
Bezvizni režim će zasigurno olakšati i omogućiti bolje poslovne prilike sa Kinom

Organizovanje posete Kini prvi put može biti komplikovano, te iziskuje zahtevnu pripremu i detaljno planiranje. Za ovakav put neohodno je da se dobro pripremite i ako imate ikave mogućnosti posavetujete sa osobama koje su to već činile jer, samo detaljno isplaniranom posetom ćete dobiti maksimalne rezultate. Teško je razumeti činjenicu da je Kina veća po površini 187 puta od BIH i 124 puta veća od Srbije. Približni rezultati su i kada je upitanju broj stanovnika, tako da je gotovo neshvatljivo osobama sa Balkana da razumeju potencijal i trgovinu sa kineskom privredom dok to ne dožive.

Faktori koji mogu uticati na ishod poslovnog putovanja u Kinu

  • jezička barijera i način komuniciranja – upotreba aplikacija poput WeChat-a ili QQ-a, ograničena internet konekcija;
  • nepoznavanje teritorije odnosno delova gde se proizvode određene vrste robe – udaljenost između dobavljača može biti nekoliko hiljada kilometara;
  • vreme kada planirate dolazak – državni praznici mogu totalno izmeniti i otežati tok dešavanju unutar Kine.
  • vremenska razlika između Kine i Evrope (+6 u odnosu na centralnoevropsko računanje vremena)može umnogome uticati na ljudi koji slabo podnose promene i razlike u vremenskim zonama i prilikama.

Usled ogromne ponude i nemogućnosti kvalitetne kontrole i zaštite kupaca, možete lako naići na “poslovne ribare” koji se predstavljaju kao proizvođači i/ili ponuđači proizvoda vrhunskog kvaliteta. Iza ovih ponuđača se kriju male fabrike koje nevešto kopiraju ili se bave preprodajom proizvoda drugih proizvođača. U ovom slučaju možete biti izmanipulisani i da ostanete u zabludi da nabavljate kvalitetnu robu iz “prve ruke“. Uvek izvršite detaljnu proveru kako robe tako i dobavljača!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na koji način možemo pomoći?

Opišite problem sa kojim se susrećete u poslovanju. Ukoliko imate u planu posetiti određeni sajam, navedite koji. Imate proizvod koji želite uvoziti u Kinu? Pišite nam više o tome.